Nis në Shqipëri stërvitja e madhe ushtarake, qindra makineri lufte e ushtarë për “Defender 21”

Nis në Portin e Durrësit stërvitja e madhe, me dislokimin që ndodh për herë të parë që prej Luftës së Dytë Botërore, në Europë, ku do të demonstrohen aftësitë ndërvepruese të Shteteve të Bashkuara me ushtritë partnere të NATO-s, për sigurinë në Ballkanin Perëndimor dhe rajonet e Detit të Zi.

Porti i Durrësit ka mirëpritur një fluks të madh kontejnerësh dhe kamionësh të mëdhenj këtë javë përpara stërvitjeve të NATO-s, një përqendrim i automjeteve ushtarake që zyrtarët amerikanë thanë se nuk është parë në vendin tonë që nga Lufta e Dytë Botërore.

Rreth 700 copë pajisje nga Skuadra Luftarake e Brigadës së 53-të të Brigadës së Këmbësorisë të Gardës Kombëtare të Floridas u shkarkuan nga US HNS Bob Hope në Durrës. Ato do të përdoren për dy javë trajnimi duke përfshirë deri në 6,000 trupa amerikane në gjashtë baza ushtarake shqiptare.

Kjo është pjesë e ushtrimeve shumëkombëshe ushtarake të udhëhequr nga Ushtria Amerikane Defender-Europe 21, të cilat janë përqendruar në parandalimin e agresionit dhe ndërtimin e gatishmërisë operacionale me NATO-n dhe një numër më të madh të aleatëve dhe partnerëve. Ata do të stërviten nga 17 maj deri më 2 qershor.

Shqipëria është një partner i vlerësuar. Ushtarakët tanë përfitojnë duke u trajnuar së bashku, duke rritur ndërveprimin, duke ndërtuar gatishmërinë e operacionit dhe duke forcuar marrëdhëniet – të gjitha këto mundësojnë aftësinë tonë për t’iu përgjigjur çdo krize, në çdo kohë, së bashku me aleatët dhe partnerët tanë, ” tha Tammy Muckenfuss i Ushtrisë Amerikane për Evropën dhe Afrikën, me qendër në Gjermani.

Për Major Randall Moran, “bashkimi i të gjithë këtyre grupeve është diçka shumë unike”.

Dy anijet mbështetëse logjistike që transportojnë automjetet mund të veprojnë në ujë të cekët dhe po punojnë pa ndërprerje për të sjellë pajisjet ushtarake.

Një anije ushtarake britanike do të mbërrijë gjithashtu në ditët e ardhshme.

Defender-Europe këtë vit ka përfshirë rreth 28,000 forca amerikane, aleate dhe partnere nga 27 kombe për të kryer operacione të njëkohshme në më shumë se 30 zona trajnimi në më shumë se një duzinë kombesh, nga Baltiku dhe Afrika në Detin e Zi dhe Ballkanin.

Përveç ofrimit të gjashtë bazave detare, tokësore dhe ajrore, Shqipëria, një anëtare e NATO-s që nga viti 2009, do të angazhojë 1.000 trupa në atë që Ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi e quajti “një ngjarje historike sepse është stërvitja më e madhe në Shqipëri dhe rajon”.

Zyrtarët ushtarakë amerikanë vlerësuan mirëseardhjen, ushqimin e mirë dhe bukurinë natyrore të Shqipërisë.

Muckenfuss tha “Shqipëria ka qenë një mikpritëse mahnitëse dhe i ka përshëndetur të gjithë ushtarët tanë me ngrohtësi.”

Është një zgjedhje e shkëlqyeshme për stërvitjen”, tha Moran. “Unë mendoj se ju djem po afroheni pak a shumë tek një perlë e fshehur. Kështu që njerëzit janë të shkëlqyeshëm, ushqimi është i mrekullueshëm dhe pamjet janë të mrekullueshme “- tha Moran.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu