10 gjuhët që do të dominojnë planetin në 30 vitet e ardhshme

Njerëzit flasin shumë gjuhë të ndryshme. Megjithatë, parashikohet që në rreth 30 vjet nga tani, gjuhët e së ardhmes që do të fliten do të jenë vetëm gjuhët kryesore që janë tashmë mbizotëruese sot. Kompanitë dhe organizatat nuk kufizohen më të veprojnë brenda kufijve të vendeve ku janë themeluar, pasi globalizimi ka krijuar një “fshat” global ku vende, kultura dhe kombësi të ndryshme punojnë së bashku.

Si një nga mjetet më jetike që i ka ndihmuar bizneset t’u shërbejnë më shumë vendeve të tregut në mbarë botën, duke shfrytëzuar burime dhe aftësi të ndryshme për të ofruar materiale, mallra dhe shërbime, si dhe punësim për më shumë njerëz, globalizimi është e ardhmja. Dhe a e dini cili është faktori jetik që mundësoi globalizimin? Gjuha.

Roli i gjuhëve në globalizim

Disa nga gjuhët kryesore të botës kanë dominuar skenën ndërkombëtare për një kohë të gjatë. Disa prej tyre janë anglisht, rusisht, mandarin kineze. Megjithatë, tendenca po shkon drejt shfaqjes së disa gjuhëve të tjera që do të jenë pjesë e listës së gjuhëve të ardhshme të botës. Megjithëse do të jetë e vështirë të mësosh të gjitha gjuhët e së ardhmes, gjëja themelore që duhet bërë është të dimë se cilat nga këto gjuhë janë të dobishme dhe të rëndësishme në të ardhmen.

Gjuha mandarin

Ekonomia e Kinës po zhvillohet me shpejtësi dhe kompanitë kineze kanë një prani në shumë vende të botës. Kinezishtja është tashmë gjuha më e folur në botë për sa i përket numrit të folësve, gjë që nuk është për t’u habitur duke marrë parasysh se sa e madhe është popullsia kineze.

Megjithëse e vështirë për t’u mësuar, gjuha kineze parashikohet të jetë një nga gjuhët e së ardhmes për shkak të zhvendosjes masive ekonomike të Kinës, nga një ekonomi me dyer të mbyllura në rritjen e tregtisë ndërkombëtare. Madje ka një parashikim se deri në 2050 do të jetë ekonomia lider në botë.

Gjuha portugeze

Është fakt se gjuha portugeze duket se nuk ka shumë kërkesa, prandaj është për t’u habitur që futet në listën e gjuhëve të së ardhmes. Megjithatë, Brazili, i cili flet portugalisht, po zhvillohet me shpejtësi dhe është gjithashtu një anëtar i vendeve të BRICS – një organizatë e ekonomive në zhvillim e përbërë nga Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut me selinë e shoqatës në Shangai.

Aktualisht, gjuha portugeze është gjuha e shtatë më e folur në botë, me rreth 236 milionë folës. Banorët e Portugalisë, Brazilit, Spanjës, Francës dhe Luksemburgut, shumë ishujve të Karaibeve, Afrikës, Timorit Lindor dhe Macau flasin portugalisht. Mbështetja financiare e rajoneve të ndryshme portugeze-folëse do ta bëjë gjuhën një nga gjuhët fitimprurëse të së ardhmes.

Arabisht

Gjuha arabe është tani një nga gjuhët me rritjen më të shpejtë në botë. Njerëzit flasin arabisht në 58 vende. Tani është gjuha e katërt më e folur në botë, me gjithsej 313 milionë folës. Gjuha është po aq e rëndësishme sa nafta dhe gazi që prodhojnë shumica e vendeve arabefolëse. Është një vulë miratimi për gjuhën që ka të ngjarë të jetë një nga gjuhët e së ardhmes që do të përdoret në mbarë botën.

Gjuha frënge

Frëngjishtja është aktualisht gjuha e 14-të më e folur, me afro 295 milionë folës të përhapur në 53 vende. Franca vazhdon të ruajë rritjen e saj ekonomike, ndërkohë që renditet ndër ekonomitë më të mëdha në botë. Është një nga ofruesit më të mëdhenj në botë me shumë shërbime, i fokusuar në prodhim për industri të ndryshme si mallra luksi, kozmetikë, hekurudha, hapësirë ​​ajrore dhe automobila.

Hindi – Urdu

Ashtu si Kina, popullsia e Indisë vazhdon të rritet, që do të thotë se në të ardhmen e afërt, India do të bëhet vendi më i populluar në botë. Pakistani, ku shumica e popullsisë flet urdu, pason Indinë për nga madhësia e popullsisë. Pothuajse 530 milionë njerëz flasin Hindi dhe rreth 160 milionë njerëz flasin Urdu. India ka industri të ndryshme që lidhen me teknologjinë e informacionit, ndërsa vendi po zhvillohet gjithashtu në një qendër biznesi dhe tregtie. Dhe kjo është një nga arsyet pse ia vlen të merret parasysh të mësoni Hindi ose Urdu.

Rusisht

Rusia, si India, është gjithashtu anëtare e BRICS. Pavarësisht pavarësisë së disa vendeve, Federata Ruse mbetet vendi më i madh në botë , duke përfshirë pjesën më të madhe të Evropës Lindore dhe në të gjithë Azinë Veriore. A e dini se ka 11 zona kohore në Rusi?

Dihet, pra, se ajo është një nga ekonomitë më të mëdha në botë, pasi prodhon dhe eksporton një shumëllojshmëri produktesh. Gjuha kryesore e vendit, rusishtja, është gjuha e tetë më e folur, me folës – rreth 265 milionë në total – që jetojnë në 18 vende, duke përfshirë Izraelin dhe Kinën. Prandaj, gjuha e këtij tregu të madh është një nga gjuhët e së ardhmes që duhet konsideruar në mënyrë të favorshme.

Spanjisht

Spanjishtja është gjuha e dytë më e folur në botë sot pas kinezishtes. Më shumë se 510 milionë njerëz në 31 vende flasin sot spanjisht. Dhe gjëja befasuese është se ka më shumë spanjisht folës jashtë Spanjës! Ekspertët parashikojnë se deri në vitin 2050, rreth 470 milionë njerëz në SHBA do të flasin spanjisht.

Ajo ka statusin e gjuhës zyrtare në disa vende, si Meksika dhe Argjentina, të cilat janë dy nga ekonomitë më të mëdha të G20. Spanjishtja është një gjuhë e lehtë për t’u mësuar nga anglishtfolësit, sepse i përket së njëjtës familje gjuhësore – indo-evropiane.

Gjuha gjermane

Nuk mund ta nxjerrësh gjermanishten nga ekuacioni, sepse ekonomia e Gjermanisë është më e madhja në Evropë. Gjuha gjermane ndan shumë fjalë me gjuhën angleze, sepse të dyja i përkasin degës gjermanike perëndimore të familjes së gjuhëve indo-evropiane dhe mësimi i gjuhës mund të çojë në përfitime ekonomike, pasi Gjermania ka një nga ekonomitë më të mëdha në botë.

Gjuha japoneze

Ekonomia japoneze ka bërë shumë përparime dhe shpikje në fushën e IT dhe shkencës, si dhe është pioniere në inteligjencën artificiale dhe robotikën, prandaj gjuha japoneze mban vendin e saj në mesin e gjuhëve të së ardhmes. Ju mund të mendoni se gjuha japoneze flitet vetëm nga pak njerëz.

A e dini se gjuha japoneze është gjuha e nëntë më e folur në botë? Madje ia kalon frëngjishtes, gjermanishtes dhe urdusë! Ka një arsye për këtë. Ka më shumë njerëz që flasin japonisht si gjuhë të parë sesa ka njerëz që flasin frëngjisht dhe gjermanisht si gjuhë të parë.
Miliona folës të gjuhës japoneze jetojnë në vende të ndryshme, duke përfshirë Australinë dhe Brazilin.

Gjuha angleze

Njerëzit flasin anglisht gjerësisht në rreth 118 vende, dhe ajo renditet si gjuha e tretë më e folur. Gjuha ka gjithsej më shumë se 1 miliard folës në mbarë botën dhe njihet si gjuha ndërkombëtare e biznesit, gjë që e bën atë të përshtatshme për t’u përfshirë në listën e gjuhëve të së ardhmes për biznes, tregti, negocim dhe komunikim.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu