“24 Orët” e Sofjes: A ishte Ataturku bullgar?

Ekziston një version që Ataturku është me origjinë bullgare dhe kjo është e shënuar edhe në enciklopedinë e vëllezërve Dançovi, botuar në vitin 1936, shkruan gazeta bullgare “24 çasa”, duke cituar se prindërit e krijuesit të republikës turke ishin bullgarë. muhamedanë nga Selaniku. Në atë zonë, supozohet se ka ende njerëz që pretendojnë se janë të lidhur me Ataturkun, transmeton InfoShqip.

Ne jemi fshatarë bullgarë nga Selaniku. Na quajnë pomakë sepse kemi ndihmuar ushtrinë turke në kohën e osmanëve. Ataturku është nga fisi ynë“, thanë banorët e fshatit Odrin Azatli, i cili konsiderohet fshati më i populluar bullgaro-muhamedan në rajonin e Odrinit.

Studiuesi Hristo Krasin, nga ana tjetër, në librin “A ka turq në Bullgari” pohon se Mustafa Kemal ka lindur në fshatin Sebishtë të Golobërdës (mes Shqipërisë dhe Maqedonisë). Në atë fshat, thotë ai, jetojnë vetëm bullgarë myslimanë dhe në atë kohë vetëm ojata dinin pak turqisht. Madje gazeta raporton se shkencëtari rus Athanasius Selishev ka pohuar se nuk ka asnjë turk në të gjithë zonën.

Në tekst thuhet se Mustafa është djali i tregtarëve të Ohrit dhe më vonë familja u shpërngul nga Sebishta në Selanik, ndërsa sipas disa versioneve, nëna e tij ishte një muhamedane bullgare. Historia përfshin edhe një oficer dhe diplomat bullgar të inteligjencës, i cili në vitin 1930 në Sebishtë u takua dhe bisedoi me të afërmit e Mustafa Kemalit, të cilët nuk dinin turqisht, por i flisnin vetëm bullgarisht. Vetë Ataturku, megjithatë, siç shkruan ai, ishte i vetmi burrë shteti nga Ballkani që foli më shumë se një herë për lidhjen me popullin bullgar, shprehu dashuri të madhe për ta dhe pranoi se në fëmijëri luante vetëm me bullgarët.

Pse vetëm me ta?” Ndoshta sepse nuk kishte të tjerë”, shkruan në tekstin e “24 orë” ku citohen fjalët e Ataturkut se “nuk do t’i harrojë momentet e bukura që ka kaluar në Bullgari dhe se e do popullin bullgar që në fëmijëri, e në Selanik ai miqësoi vetëm me bullgarët”.

Në fund të tekstit që shpjegon lidhjet e tij me Bullgarinë, thuhet gjithashtu se nuk është rastësi që edhe dashuria e madhe e Ataturkut – Dimitrina është bullgare./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu