A e dini apo nuk e keni ditur, pse është e rrezikshme të vozitësh në rezervë?

Çmimet e karburantit janë të larta dhe buxhetet e familjeve po tkurren. Shumë ushqehen me takt, duke pritur momentin e fundit dhe shpesh shkojnë përtej kësaj, duke vozitur në rezervë, me dritën ndezur, pothuajse deri në pikën e fundit të karburantit. Sa e dëmton makinën?

Për këtë temë është shkruar shumë dhe ja çfarë thonë ekspertët.

“Duhet të shmangni absolutisht vozitjen me një rezervuar pothuajse të zbrazët. Kjo mund të çojë në dëmtime të shtrenjta të sistemit të injektimit të karburantit”, paralajmëron Hans-Ulrich Sander, ekspert i automjeteve në organizatën gjermane TÜV.

Në automjetet e vjetra, përdorimi me karburant minimal dhe fikja e motorit për shkak të rraskapitjes dhe rënies së fundit të karburantit shpesh rezulton në dëmtim të sistemit të karburantit.

Një dështim i pompës së karburantit nuk ishte i pazakontë, shpjegon eksperti i automjeteve Torsten Hesse nga TÜV. Fikja e motorit për shkak të mungesës së karburantit mund të rezultojë edhe në dështim të motorit.

Në motorët e vjetër të naftës me injeksion mekanik, ngasja me rezervë është relativisht pa dhimbje. Në këta motorë, ka një rrjedhje manuale nga sistemi duke përdorur një pompë dore në ndarjen e motorit.

Motorët modernë nuk janë më aq të prekshëm pasi rezervuari është bosh, pretendojnë prodhuesit. Megjithatë, ekspertët këshillojnë që të mos përdoret plotësisht rezerva.

Pavarësisht përdorimit të një filtri karburanti, grimcat e papastërtive që vendosen në karburant mund të thithen kur furnizimi i fundit nga rezervuari të mbarojë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu