Banorët e këtij ishulli jetojnë mesatarisht më shumë se 90 vjet: Ky është sekreti i tyre

Ekziston një ishull i vogël grek i Ikarias, ku më shumë se 30 për qind e popullsisë vendase jeton për më shumë se 90 vjet. Në fakt, “Studimi i Ikarias” është bërë për të mësuar më shumë për mënyrën e jetesës së banorëve të saj. Këtu përfshihet ushqimi i tyre, niveli i aktivitetit fizik, jeta sociale dhe çfarë i bën ata të lumtur.

Ju mund të keni dëgjuar për atë ishull sepse i përket pesë rajoneve të botës që konsiderohen zona blu. Këto janë vendet ku njerëzit jetojnë jetën më të gjatë dhe më të shëndetshme në botë. Zonat blu gjenden gjithashtu në ishullin Okinawa në Japoni, provincën Ogliastra në Sardenjë, Gadishullin Nicoya në Kosta Rika dhe Loma Linda në Kaliforni. Kjo bëri që Julie Nguyen, një sipërmarrëse dhe nutricioniste, të shkonte të jetonte në këtë ishull grek për një muaj.

Këto janë mësimet që ajo mësoi gjatë qëndrimit të saj:

Përdorni kohën për të përmirësuar marrëdhëniet, jo vetëm produktivitetin

Nguyen kishte një fillim me gunga në aventurën e saj njëmujore.

“Rrugës nga aeroporti, mora një kthesë të gabuar dhe për pak sa nuk rashë nga shkëmbi. Më erdhën në ndihmë vendasit, morën litar dhe kaluan orë të tëra që më nxirrnin“, tha ajo për Well+. Mirë.

Nguyen thotë se ishte hera e parë në jetën e saj që një grup të huajsh dolën për ta ndihmuar.

“Nuk e dija kurrë se mund të ndihesha kaq e mbështetur dhe e sigurt mes të huajve. Atë natë shkova në shtrat dhe qava. Kjo përvojë më mësoi për gëzimin që ndodh kur përdorim kohën tonë për t’u lidhur, treguar mirësi, madje edhe me të huajt, pushojmë dhe festojmë, dhe jo thjesht për të qenë sa më produktiv”, shprehet ai.

Përcaktoni suksesin tuaj

Për shkak të historisë së tyre unike, ata i qasen gjithçkaje ndryshe dhe nuk kërkojnë shumë, thotë Nguyen. Domethënë, qeveria greke pas Luftës Civile Greke (1946-1949) internoi në këtë ishull gati 13.000 komunistë dhe kjo ndikoi në mënyrën e jetesës së tyre.

“Ky shtë vendi ku përjetova për herë të parë se si është të jetosh diku ku paratë janë diçka për të cilën mendon vetëm ndonjëherë. Ata janë krejtësisht të kënaqur duke bërë të njëjtat gjëra çdo ditë dhe askush nuk kujdeset për rrobat e bukura, shtëpitë, makinat apo ushqimin. Kjo më mësoi se sa e rëndësishme është të vendosësh vetë se çfarë do të thotë të kesh mjaftueshëm, të jesh mjaftueshëm dhe të bësh mjaftueshëm. Tani e kap veten dhe ndalem më shpesh kur e krahasoj suksesin tim me suksesin e të tjerëve. Më ka sjellë kaq shumë paqe dhe mirënjohje”, shpjegoi ajo.

Mos lejoni që mosha t’ju përcaktojë

Edhe pse e gjithë bota flet për jetëgjatësinë e qytetarëve të saj, në Ikaria as që flitet për moshën.

“Ka një liri që ndjen kur ndalon së lejuari moshën tuaj të përcaktojë se kush jeni ose të diktojë se çfarë duhet ose nuk duhet të bëni. Unë nuk ndihem më i moshuar në moshën 40 vjeç dhe e festoj më shpesh,” shpjegoi ajo.

Edhe pse ai nuk jeton më në Ikaria, Nguyen ende përqafon stilin e jetesës ikarian në shumë mënyra.

“Nipi im 10-vjeçar, i cili jeton në Austin, Teksas dhe unë jam në Paris, sapo më dërgoi një email duke më pyetur nëse do të merrja pjesë në festën e ditëlindjes së tij. Në fillim do të thoja jo për shkak të fluturimit të gjatë dhe gjithçka që po shkonte mirë. tani me punën, por më pas kujtova se jeta duhet të lidhet me njerëzit e dashur dhe se gjëra të tilla duhet të jenë prioritet”, thotë ajo.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu