Biden dhe Macron dalin me deklaratë të përbashkët, përmendet dhe marrëdhënia Kosovë-Serbi

Presidenti i Republikës Franceze Emmanuel Macron dhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara Joe Biden rikonfirmojnë angazhimin e tyre për një Evropë, të plotë, të lirë dhe në paqe menjëherë pas ceremonive të 80-vjetorit të zbarkimit të Normandisë.

Permes një komunikimi të përbashkët që është emërtuar “Udhërrëfyesi Franko-Amerikan permedet edhe Ballkani Perëndimor dhe marrëdhëniet Kosovë-Serbi”.

Në deklaratën e publikuar nga Shtepia e Bardhë, theksohet se Franca dhe Shtetet e Bashkuara mirëpresin bashkëpunimin e vazhdueshëm të ngushtë për integrimin e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian me qëllim të rritjes së prosperitetit dhe forcimit të qeverisjes demokratike dhe sundimit të ligjit.

“Franca dhe Shtetet e Bashkuara mirëpritën bashkëpunimin e vazhdueshëm të ngushtë për integrimin e Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian me qëllim të rritjes së prosperitetit dhe forcimit të qeverisjes demokratike dhe sundimit të ligjit. Ata mirëpresin mundësinë për të forcuar angazhimin e përbashkët në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë bashkëpunimin ndërmjet Bashkimit Evropian (BE) dhe NATO-s, dialogun e lehtësuar nga BE-ja për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, dhe duke mbështetur reformat kyçe për integrimin në BE. Si dëshmitarë të Marrëveshjeve të Dejtonit dhe Parisit, Franca dhe Shtetet e Bashkuara riafirmojnë mbështetjen e tyre për Zyrën e Përfaqësuesit të Lartë dhe do të vazhdojnë të mbrojnë me vendosmëri sovranitetin, integritetin territorial dhe karakterin multietnik të Bosnjë dhe Hercegovinës. Ata u bëjnë thirrje udhëheqësve në Bosnje dhe Hercegovinë që të refuzojnë rrugën e ndarjes dhe shkëputjes dhe në vend të kësaj të punojnë së bashku për të bërë reformat e nevojshme për t’u bashkuar me BE. Ata i bëjnë thirrje qeverisë së re në Maqedoninë e Veriut të qëndrojë e përqendruar në rrugën drejt BE-së dhe t’u përmbahet angazhimeve të tyre ndërkombëtare.

Deklarata e dy presidenteve nis me Ukrainën ku riafirmojnë dënimin e tyre të fortë të luftës së Rusisë kundër Ukrainës dhe refuzojnë tentativën e aneksimit të territorit sovran të Ukrainës nga Rusia, në shkelje të qartë të ligjit ndërkombëtar, përfshirë Kartën e Kombeve të Bashkuara.

“Retorika e papërgjegjshme bërthamore e Rusisë dhe shpërfillja e regjimeve të kontrollit të armëve janë të papranueshme. Në këtë kontekst, Franca dhe Shtetet e Bashkuara riafirmojnë mbështetjen e tyre të vazhdueshme për mbrojtjen e Ukrainës të sovranitetit dhe integritetit të saj territorial, duke përfshirë sigurimin e vazhdueshëm të ndihmës politike, të sigurisë, humanitare dhe ekonomike për Ukrainën” theksohet ne deklarate ndërsa shtohet se,- Siguria euroatlantike në tërësi është në rrezik në këtë luftë. Franca dhe Shtetet e Bashkuara bashkë-kryesojnë koalicionin e artilerisë në Grupin e Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës dhe synojnë të ndërmarrin hapa të rinj për të ofruar mbështetjen e nevojshme për Ukrainën në fazën aktuale dhe në një afat më të gjatë. Franca dhe Shtetet e Bashkuara mbeten të vendosura për të larguar çdo nocion të rremë se koha është në anën e Rusisë; Presidentët angazhohen të mbështesin përpjekjet brenda Bashkimit Evropian dhe nga G7 për të sjellë përpara fitimet e jashtëzakonshme nga asetet sovrane të palëvizshme ruse për të mirën e Ukrainës, në përputhje me ligjin ndërkombëtar dhe sistemet tona ligjore përkatëse dhe proceset vendimmarrëse”, thuhet në deklaratë.

Presidentët shprehën gjithashtu shqetësim të fortë për transferimet e armëve, veçanërisht nga Irani dhe Republika Popullore Demokratike e Koresë, si dhe materialeve dhe komponentëve me përdorim të dyfishtë për prodhimin ushtarak nga bizneset në Republikën Popullore të Kinës dhe vende të tjera, që Rusia po përdor për të rindërtuar bazë industriale ushtarake dhe mbrojtëse për të vazhduar luftën e saj kundër Ukrainës. Shtetet e Bashkuara dhe Franca mbështesin veprimet për të kufizuar aksesin në sistemet financiare të SHBA-së dhe Francës për ata që angazhohen në transferime të tilla. Shtetet e Bashkuara dhe Franca mbeten të përkushtuara për të zbutur pasojat tragjike humanitare dhe të të drejtave të njeriut të luftës, si dhe efektet e saj në sigurinë globale të ushqimit, energjinë, sigurinë dhe sigurinë bërthamore dhe mjedisin.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu