Bosnja e arriti Maqedoninë dhe do të marrë statusin e kandidatit

Komisioneri Evropian për Politikat e Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit, Oliver Varhei, tha se nëse procesi i përshpejtuar i formimit të qeverisë në BiH vazhdon në të gjitha nivelet, Këshilli Evropian tashmë mund të miratojë statusin e BiH-së si kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian më 15 dhjetor pas samitit të BE-së – Ballkani Perëndimor, transmeton InfoShqip.

Në një intervistë për RTRS, Varheyi tha se samiti në Tiranë është unik sepse është hera e parë që krerët e BE-së dhe Ballkanit Perëndimor takohen jashtë Brukselit, duke shtuar se BiH ka kohë dhe mundësi për të fituar statusin e kandidatit.

Komisioneri evropian shprehu shpresën se BiH do të forcojë institucionet e saj në mënyrë që të mund të marrë vendime në mënyrë të pavarur dhe se pas skadimit të mandatit aktual, gjyqtarët e huaj nuk do të nevojiten më në Gjykatën Kushtetuese të BiH. Varheji thekson se zyrtarët e Republikës Srpska mbështesin një rrugë të përshpejtuar drejt Bashkimit Evropian.

Kam pasur rastin të takohem me kryetaren e re të Presidencës së BeH-së, Zheljka Cvijanoviq dhe jam shumë i inkurajuar nga mesazhet që kam dëgjuar prej saj, pra gatishmëria për një rrugë të përshpejtuar drejt BE-së”, tha Varheji.

Ai shtoi se ai dhe presidenti i Republikës Srpska Milorad Dodik kanë një interes të përbashkët për përparimin sa më të shpejtë në rrugën evropiane dhe sigurimin e paqes, stabilitetit dhe zhvillimit./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu