Burj Al Babas: Qyteti i kështjellave të braktisura në Turqi

Në pamje të parë mund të duket sikur jeni në Disneyland, por kjo skenë është një realitet në Turqi, e krijuar për të qenë një kompleks rezidencial. Sot ka vetëm shumë kështjella të braktisura.

Ky ishte një projekt prej 200 milionë dollarësh nga Sarot Group me bazë në Dubai. Për shkak të borxheve të mëdha, kompania falimentoi dhe ky projekt mbeti i papërfunduar.

Në gjysmë të rrugës midis Stambollit dhe Ankarasë në Burj Al Babas, një kompani ndërtimi vendosi të ndërtojë një qytet me 732 kështjella identike për investitorët nga Lindja e Mesme.

Edhe pse projekti po shkonte në drejtimin e duhur dhe ideja ishte padyshim unike, kompania shpalli falimentimin dhe e ktheu këtë resort të pazakontë në një “qytet fantazmë”.

Në momentin kur kompania nisi procesin e hapjes së procedurave të falimentimit, ishin përfunduar 587 nga 732 shtëpitë e planifikuara. Çdo rezidencë do të shitej për 400,000 deri në 500,000 dollarë. Ideja ishte që pronat e paluajtshme do të “digjenin” kur të pasurit të hidheshin mbi të.

Përveç kështjellave të ndërtuara, planifikuesit synonin të ndërtonin edhe një qendër tregtare, kinema, fusha sportive dhe pishina.

Kriza ekonomike e shkaktuar nga rënia e çmimit të naftës në Turqi prishi planet e tyre. Ndërtimi i atij vendbanimi luksoz, në të cilin u investuan rreth 200 milionë dollarë në vitin 2019, u pezullua për shkak të reduktimit të interesit të blerësve potencialë dhe në fund të fundit për shkak të falimentimit të investitorit.

Disa vite më vonë nuk është gjetur një zgjidhje konkrete për këtë investim të shtrenjtë.

Turisti kureshtar ose vendas i rastit vjen për të bërë një foto ose për të regjistruar një video.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu