​Cili është oqeani më i madh që ka ekzistuar në Tokë?

Oqeani Paqësor përfaqëson mbetjet e trupit më të madh të ujit në historinë e planetit.

Oqeani më i madh aktual i Tokës, Paqësori, mbulon më shumë se 30% të sipërfaqes së planetit, duke u shtrirë 19.000 kilometra në pikën e tij më të gjerë, midis Kolumbisë dhe Gadishullit Malaja, sipas Komisionit Ndërqeveritar Oqeanografik të UNESCO-s. Por ky det titanik përfaqëson vetëm mbetjet e oqeanit më të madh në historinë e Tokës.

Pra, cili ishte oqeani më i madh që ka ekzistuar ndonjëherë në planetin tonë?

Ky do të ishte Panthalassa, një det në të gjithë botën që rrethoi superkontinentin Pangea nga rreth 300 milionë deri në 200 milionë vjet më parë, tha për Live Science Brendan Murphy, një profesor gjeologjie pranë Universitetit St. Francis Xavier në Nova Scotia.

“Oqeani më i madh zakonisht ndodh kur formohen superkontinentet, sepse nëse keni vetëm një superkontinent të madh, atëherë keni vetëm një oqean që ekziston rreth tij,” tha Murphy.

Superkontinenti më i fundit ishte Pangaea, në të cilin kontinentet e sotme përshtaten së bashku, duke përfshirë pjesët e ngjashme me bashkim pjesësh të Afrikës dhe Amerikës së Jugut.

Një tjetër superkontinent, Rodinia, kombinoi masat tokësore të Tokës në një konfigurim të ndryshëm rreth 650 milionë vjet më parë, sipas Institutit Smithsonian. Gjeologët debatojnë nëse një tjetër superkontinent u ngrit në mes, tha Murphy.

Panthalassa do të kishte grumbulluar të paktën 3.000 kilometra në gjerësinë e Paqësorit, tha Murphy.

Për ta parë këtë në perspektivë, nëse do të udhëtonit me aeroplan reaktiv përtej ekuatorit, do të duheshin 10 orë për të kaluar Paqësorin, por 15 për të kaluar në Panthalassa, shpjegoi ai.

Sipas një rishikimi të vitit 2022 në revistën Earth-Science Reviews, Panthalassa zvogëloi Paqësorin, duke mbuluar afërsisht 70% të sipërfaqes së Tokës ose 360 milionë katrorë. Sipas Komisionit Ndërqeveritar Oqeanografik të UNESCO-s, 30% e sipërfaqes së Tokës së Paqësorit arrin në më shumë se 165 milionë km katrorë.

Superkontinenti Pangaea u shpërbë në një pjesë të madhe për shkak të hapjes së Oqeanit Atlantik, në kurriz të Panthalassa.

Mbetjet e tij u shndërruan në Oqeanin Paqësor, kështu që ju mund ta imagjinoni Panthalassa-n si Paqësor i ngjitur në Atlantik, i cili sot varion midis 2.896 km midis Brazilit dhe Liberisë, dhe 4.800 km, midis Amerikës së Veriut dhe Afrikës së Veriut, sipas Komisionit Ndërqeveritar Oqeanografik të UNESCO-s.

Teknikisht, megjithatë, Toka ka të ngjarë të ketë një oqean edhe më të madh në një pikë – por që nuk përcaktohet nga kontinentet. Rreth 150 milionë vjet pas formimit të Tokës, ajo kishte oqeane, por ende nuk kishte kontinente, kështu që një det i pandërprerë mbuloi planetin, sipas Smithsonian.

Kjo do të thotë se oqeani shtrihej në rreth 40.075 km të perimetrit ekuatorial të Tokës dhe plot 510 milionë km katrorë të sipërfaqes së Tokës.

Edhe sot, megjithatë, shkencëtarët i konsiderojnë oqeanet e Tokës si një “oqean botëror” i vetëm, duke pasur parasysh se ujërat ndërlidhen në pika të ndryshme. Atlantiku përzihet me Paqësorin në fund të Amerikës së Jugut, për shembull, dhe kontakton Oqeanin Indian nën Afrikë.

Megjithatë, Paqësori ka mbajtur titullin e oqeanit më të madh në botë që nga fundi i Pangaea rreth 200 milionë vjet më parë. Por nëse parashikimet aktuale të lëvizjeve të pllakave tektonike janë të vërteta, Australia do ta ndajë Paqësorin në dysh gjatë 70 milionë vjetëve të ardhshëm. Në të njëjtën kohë, Atlantiku do të zgjerohet, duke marrë “kurorën” e oqeanit më të madh të Tokës.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu