Dimri i vështirë i Gjermanisë: Scholz: Do e përballojmë me kurajo, Merkel ka përgjegjësi për krizën

German Chancellor Olaf Scholz speaks during the annual Munich Security Conference, in Munich, Germany February 19, 2022. REUTERS/Andreas Gebert

Gjermania do të kalojë dimrin me guxim dhe forcë pavarësisht rreziqeve për mugesa të gazit. Kështu ka deklaruar kancelari Olaf Scholz, duke nisur një sulm ndaj politikës energjetike të CDU-së së paraardhëses së tij Angela Merkel.

“Jemi në një situatë ku mund të themi se do ta kalojmë këtë dimër, pavarësisht nga të gjitha tensionet, falë përgatitjeve që kemi bërë, të cilat askush nuk mund t’i garantonte tre, katër, pesë muaj më parë”, tha kancelari gjermane. . para parlamentit, i cili sot filloi shqyrtimin e buxhetit të vitit 2023.

Ne jemi sot në një pozicion për ta përballuar këtë dimër me guxim dhe forcë dhe për të siguruar që vendi ynë ta kalojë atë”, vazhdoi kancelari socialdemokrat.

Pasardhësi i Merkelit u shpreh gjithashtu i bindur se Gjermania është në gjendje të angazhohet në rrugën drejt së ardhmes, pasi ka marrë vendime të rëndësishme, më të rëndësishme se ato të marra gjatë dekadave të fundit.

Këto vendime po japin fryte, vijoi ai, duke iu referuar kryesisht numrit të planeve të ndërtimit për terminalet e importit të gazit të lëngshëm natyror (LNG).

Gjithashtu, nivelet e depozitimit të gazit natyror kalojnë 85% të kapacitetit dhe janë më të larta në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar”, tha Olaf Solz, duke treguar marrëveshjet e furnizimit me gaz me Francën, Belgjikën dhe Holandën.

Duke adoptuar një ton agresiv, kancelari gjermane kritikoi politikat energjetike të qeverive konservatore CDU-CSU, të cilat kanë çuar në mbështetjen e tepërt të Gjermanisë në gazin natyror të importuar nga Rusia.

“Koalicioni konservator, i cili ishte në pushtet nga viti 2005 deri në vitin 2021, mbart përgjegjësinë e plotë për faktin se Gjermania mori vendimet për t’u larguar nga qymyri dhe energjia bërthamore, pa pasur kurrë fuqinë për t’u angazhuar për asgjë, as për të promovuar zhvillimin e energjisë së rinovueshme”, tha Olaf Solz.

“Ata madje zhvilluan beteja mbrojtëse kundër çdo termocentrali të erës dhe çdo betejë mbrojtëse në vitet e fundit ka dëmtuar Gjermaninë”, vazhdoi Scholz, një ish-ministër financash dhe zëvendëskancelar në qeverinë e fundit të koalicionit të Merkelit.

Olaf Solz, popullariteti i të cilit po bie në sondazhet e opinionit, akuzoi rivalët e tij politikë se fshehnin të vërtetën se Gjermania duhet të rriste prodhimin e energjisë elektrike me 600 deri në 800 teravat deri në fund të dekadës, kur ata ishin në pushtet.

“Është mirë që jeni në opozitë që të mund të modernizojmë industrinë, që të mbetemi konkurrues dhe të mos shmangemi më përballë problemeve të vendit”, tha ai duke iu drejtuar kryetarit të Unionit Demokristian (CDU), Friedrich Merz.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu