Është krijuar boja më e lehtë në botë: Me 1.4 kg do të lyeni një Boeing 747

Shkencëtarët kanë zhvilluar një bojë të re që largon nxehtësinë dhe kursen energji, e cila vjen në çdo nuancë dhe thuhet se zgjat me shekuj.

Është ngjyra më e ndritshme e krijuar ndonjëherë. Nuk është bërë nga pigmenti, por krijohet në mënyrë strukturore përmes renditjes së nanogrimcave.

Ekspertët e quajtën këtë krijim “bojë plazmonike”. Sipas llogaritjeve të tyre, duhen vetëm 1.4 kilogramë për të lyer një Boeing 747. Përndryshe, e njëjta punë do të kërkonte të paktën 454 kilogramë bojë komerciale. Megjithatë, duhet theksuar se tani për tani boja plazmonike është krijuar vetëm në laborator dhe se do të duhet pak kohë për të arritur prodhimin masiv.

Kjo ngjyrë e mahnitshme pasqyron të gjithë spektrin infra të kuqe, kështu që thithet më pak nxehtësi. Shkencëtarët raportojnë se sipërfaqet nën bojën plazmonike mbeten 13 deri në 16 gradë Celsius më të ftohta sesa do të ishin nëse do të mbuloheshin me bojë të rregullt, raporton Science Alert .

“Mbi 10 për qind e të gjithë energjisë elektrike në SHBA përdoret për ajër të kondicionuar, kështu që përdorimi i kësaj ngjyre do të çojë në kursime të konsiderueshme të energjisë.” “Me më pak konsum të energjisë elektrike për ftohje, emetimet e dioksidit të karbonit gjithashtu do të ulen, gjë që do të zbusë ngrohjen globale,” tha eksperti i nanoteknologjisë Debashis Chanda nga Universiteti i Floridës Qendrore.

Ngjyrat e bazuara në pigment kërkojnë molekula specifike për të ndërtuar hijen dhe zakonisht në ngjyrat moderne këto pigmente sintetizohen artificialisht. Vetitë e molekulës individuale kontrollojnë se sa dritë absorbohet dhe, për rrjedhojë, çfarë ngjyre prodhohet. Kjo do të thotë që për çdo ngjyrë të re duhet të keni një pigment të ndryshëm.

Në të kundërt, boja plazmonike përdor nanogrimca të dy materialeve pa ngjyrë – alumini dhe oksidi i aluminit. Duke i vendosur ato në një pasqyrë alumini të veshur me oksid, është e mundur të kontrollohet se si drita shpërndahet, reflektohet ose absorbohet. Një proces i ngjashëm krijon ngjyrën e pasur të krahëve të fluturës.

Kjo është arsyeja pse kjo bojë strukturore është kaq e lehtë; ajo arrin nuancën e saj të plotë me një trashësi prej vetëm 150 nanometra. Në të njëjtën kohë, ajo ka një jetë të gjatë pune, sepse shkencëtarët kombinuan thekonet e tyre strukturore të bojës me një lidhës komercial. Sipas vlerësimeve të tyre, ajo bojë mund të zgjasë për qindra vjet.

“Ngjyra normale zbehet pasi pigmenti humbet aftësinë e tij për të thithur fotone, dhe këtu ne nuk jemi të kufizuar nga ky proces. “Sapo pikturojmë diçka me një ngjyrë strukturore, ajo duhet të zgjasë për shekuj”, thotë Chanda.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu