Euro forcohet kundrejt dollarit, pritet rritje e interesave të BQE-së

Në tregjet botërore, vlera e dollarit kundrejt një shporte valutash ra javën e kaluar, me euron që u largua nga niveli më i ulët në 20 vjet, pasi, për shkak të inflacionit të lartë, Banka Qendrore Evropiane (BQE) mund të rrisë sërish në mënyrë agresive normat e interesit.

Indeksi i dollarit, i cili tregon lëvizjen e vlerës së dollarit amerikan ndaj gjashtë monedhave të tjera më të rëndësishme botërore, javën e kaluar u dobësua me 0.7 për qind, në 112.17 pikë.

Në të njëjtën kohë, dollari ka rrëshqitur 1.15 për qind ndaj monedhës evropiane, kështu që çmimi i euros ka arritur në 0.9802 dollarë.

Megjithatë, dollari u forcua kundrejt monedhës japoneze me 1.0 për qind, në 144.75 jen.

Pas dy javësh fitimesh të forta, vlera e dollarit kundrejt një shporte valutash ra javën e kaluar.

Paundi britanik nën presion

Megjithatë, në fillim të javës nuk dukej se situata do të zhvillohej në atë drejtim.

Indeksi i dollarit thyen, për herë të parë në 20 vjet, mbi nivelin e 114 pikëve, gjë që ishte kryesisht pasojë e dobësisë së monedhës britanike.

Të hënën, paundi u ul në një nivel të ulët rekord prej 1,0327 dollarësh, pasi plani ekonomik i qeverisë së re ngjalli frikën në treg se financat publike të Britanisë do të mbingarkoheshin.

Qeveria e re njoftoi ulje taksash dhe stimuj investimesh për të mbështetur ekonominë, të cilën do ta financonte me huamarrjen më të madhe që nga viti 1972.

Por kritikët thonë se këto masa ekonomike do të përfitojnë të pasurit dhe se borxhi publik do të rritet ndjeshëm në një kohë të rritjes së normave të interesit.

Shtatë ditë më parë, Banka Qendrore Britanike rriti me 0.50 pikë përqindje normat e interesit, për të shtatën seancë radhazi, dhe tha se ekonomia me siguri tashmë është në recesion.

Megjithatë, në gjysmën e dytë të javës, paundi u rikuperua, falë ndërhyrjeve të Bankës Qendrore në tregun e obligacioneve për stabilizimin e yield-eve dhe mesazheve se do të bëjë gjithçka për të stabilizuar kursin e këmbimit.

Euro u forcua, inflacioni në eurozonë shënoi një rekord

Falë kësaj, paundi u kthye mbi nivelin e 1.11 dollarëve deri në fund të javës.

Situata me euron u zhvillua në mënyrë të ngjashme.

Kryesisht për shkak të turbulencave në monedhën britanike, çmimi i euros u ul në fillim të javës në vetëm 0,9528 dollarë, një nivel i ri i ulët në 20 vjet.

Megjithatë, euro më vonë rikuperoi të gjitha humbjet dhe u forcua kundrejt monedhës amerikane në baza javore.

Rritja e euros është falë pritjeve që BQE do të rrisë sërish me 0.75 pikë përqindje normat bazë të interesit në seancën e tetorit, pasi inflacioni në eurozonë nuk po zvogëlohet.

Kjo u tregua fillimisht nga fakti se në Gjermani në shtator inflacioni u hodh në 10.9 për qind, niveli më i lartë që nga viti 1996 dhe dukshëm më i lartë se sa pritej.

Më pas, të premten, u njoftua se inflacioni në eurozonë arriti në 10 për qind në shtator, një nivel i ri rekord që nga ekzistenca e bllokut.

Dollari u forcua me 17 për qind këtë vit

Megjithatë, përveç BQE-së, Rezerva Federale Amerikane (FED) ndoshta do të vazhdojë të rrisë në mënyrë agresive normat e interesit, ndaj është e pasigurt se si do të zhvillohet situata në javët në vijim.

Në tremujorin e tretë, euro u dobësua me 6.5 për qind kundrejt dollarit, që është rënia e saj më e madhe tremujore që nga fundi i vitit 2016.

Krahasuar me monedhën japoneze, dollari u forcua me 6.7 për qind në tremujorin e tretë dhe kundrejt paundit britanik me 8.3 për qind.

Që nga fillimi i vitit, dollari është forcuar 17 për qind kundrejt një shporte valutash, kështu që është në rrugën e tij drejt fitimit më të madh vjetor që prej të paktën viteve 1970.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu