Evropa në panik, çmimet e energjisë arrijnë shifra rekord, çfarë pritet të ndodhë në dimër

Tregu evropian i energjisë elektrike nuk mbaron me bollëkun e tij të paarsyeshëm. Çmimet e energjisë për furnizim në 2023, veçanërisht gjatë dimrit, u rritën përsëri, me aktorët e tregut në Francë, Gjermani dhe Beneluks që parashikonin një çekuilibër të fortë ofertë-kërkese gjatë kësaj periudhe. Kostot për dorëzimin në fillim të vitit 2023 arritën kulmin në 840 euro për megavat orë (MWh) në Gjermani të premten më 26 gusht, dhe madje gati 1,100 euro në Francë. Shumë larg nga 100 euro në fund të verës 2021 dhe 50 euro në kohë normale. Si rezultat, Franca ka një nga çmimet më të larta të energjisë elektrike në Evropë, ndërsa tarifat e ulëta për shkak të energjisë bërthamore i kanë dhënë deri tani një avantazh konkurrues.

Në një treg, është çmimi i kostos së njësisë së fundit të nevojshme për të barazuar prodhimin dhe konsumin, i cili përcakton çmimin e ekuilibrit dhe më pas i imponohet të gjithë operatorëve. “Ky është rasti me të ashtuquajturin treg “ditë përpara” për energjinë elektrike: termocentralet thirren [në rrjet] në mënyrë që të rritet kostoja e funksionimit dhe, për çdo orë të ditës, çmimi është në përputhje me kostoja e uzinës së fundit të quajtur, e quajtur margjinale”, shpjegojnë ekonomistët e energjisë Christophe Béguinet dhe Jacques Percebois (Universiteti i Montpellier), në një artikull të botuar të martën, 23 gusht në faqen e internetit të grupit. Reflektimi Confrontations Europe.“Dhe më së shpeshti është kostoja operative e impiantit margjinal të gazit ajo që sot përcakton çmimin për MWh. »

Por çmimi i termocentraleve furnizues me gaz natyror vazhdon të rritet. Tregjet parashikojnë rënien e vazhdueshme të vëllimeve të dorëzuara nga Rusia (veçanërisht përmes gazsjellësit Nord Stream 1), i cili furnizon 40% të metanit të konsumuar në Evropë (17% në Francë). Kontrata e së ardhmes në tregun e Roterdamit qëndroi në 312 euro për MËh të premten, duke iu afruar pikut historik prej 345 euro për MËh të arritur në mars, menjëherë pas pushtimit të Ukrainës. Në një vit, çmimi i tij është rritur pothuajse shtatëfish dhe rritja mund të vazhdojë me afrimin e dimrit.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu