Frikë nga tërmet i madh në Shkup (VIDEO)

A i kanoset Shkupit një tërmet i ri katastrofal si ai i vitit 1963? Është kjo frikë dhe temë vazhdimisht aktuale që nga tërmeti i lartpërmendur, për shkak se qyteti i Shkupit shtrihet në lokalitet që vlerësohet si jostabil në aspektin sizmik. Ndërtimet e reja që vazhdojnë pa ndalur rrisin frikën nga një tremet i ri i mundshëm. Sizmologët thonë se shikuar në aspektin historik, tërmetet e mëdha përsëriten në çdo 500 vite, por për një gjë të tillë nuk ekziston garanci.

“Në sizmologji dihet se aty ku ka pasur tërmet, sërish do të ketë, por mbetet e panjohur se cila do të jetë fuqia e tërmetit. Sipas hulumtimeve sizmologjike, periudhë e mundshme e përsëritjes së tërmeteve të fuqishme është 500 vite. Nga të dhënat historike dihet se Scupi është goditur nga tërmet katastrofal në vitin 518, dhe në vitin 1555, thotë Dragana Çernih Anastasovska, nga fakulteti i shkencave matematiko natyrore.

Në vitin 9163 tërmeti ishte me fuqi prej 6.1 sipas shkallës së Rihterit dhe gjendet në kufirin e tërmeteve të mesëm dhe atyre të fuqishëm. Numri i madh i viktimave ka qenë për shkak se në atë kohë ndërtimet kanë qenë më të dobëta dhe pa standarde sizmike, trasneton Gazeta Lajm.

“Edhe nëse ndodh tërmet si në vitin 1963, dëme të tilla nuk do të ketë sepse janë avancuar metodat e ndërtimit”, ka thënë arkitektja Veronika Shendova.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu