Gjermania po përballet me mungesë të fuqisë punëtore, shpreson te Ballkani

Në shumë vende të Gjermanisë urgjentisht nevojiten specialistë dhe punëtorë. Boshllëqet duhet t`i mbushin të huajt. Në këtë drejtim duhet të ndihmojë gjithashtu një sistem i ri pikësh

Me njohje më të lehtë dhe një kartë të re mundësish, Qeveria Federale gjermane dëshiron të tërheqë më shumë punëtorë nga jashtë. Kështu parashikon një projekt-ligj për Ligjin e ri të planifikuar për imigrimin e punëtorëve të kualifikuar, i cili është në dispozicion të Agjencisë Gjermane të Shtypit në Berlin.

Ministrja e Brendshme Nancy Faeser, ministri i Punës Hubertus Heil (të dy SPD), ministri i Ekonomisë Robert Habeck (Të Gjelbrit) dhe Ministrja e Arsimit Bettina Stark-Watzinger (FDP) kishin paraqitur tashmë pikat kyçe në nëntor pasi ishin vendosur në kabinet.
Ndër të tjera, do të prezantohet një kartelë mundësie e bazuar në sistemin e pikëve për personat me kualifikim profesional të huaj, të paktën dy vjet kur kërkojnë punë. “Kriteret e përzgjedhjes përfshijnë aftësitë gjuhësore, përvojën profesionale, moshën dhe lidhjen me Gjermaninë”, thuhet në projektligj, transmeton portali Shtegu. “Kartela e mundësive ofron mundësi për punë provë ose punë me kohë të pjesshme”.

Dikush nga një vend jashtë BE-së duhet të jetë në gjendje të marrë kartelën e mundësive nëse ai ose ajo arrin të paktën gjashtë pikë në një sistem të ri pikësh. Për shembull, duhet të ketë katër pikë nëse dikush ka një kualifikim specifik profesional. Njohuri të mira të gjuhës gjermane ose të paktën tre vjet përvojë profesionale përkatëse duhet të jetë në gjendje të fitojë tre pikë.

Duhet të ketë dy pikë secila vetëm për njohuri të mjaftueshme të gjermanishtes ose vetëm dy vjet përvojë profesionale përkatëse ose për një moshë deri në 35 vjeç. Sipas planeve, do të ketë një pikë në të ardhmen nëse dikush ka qenë ligjërisht në Gjermani për të paktën gjashtë muaj në të njëjtën kohë.

Thjeshtime të mëtejshme janë planifikuar me një urdhëresë shoqëruese nga departamenti i punës. Ndër të tjera, duhet të hiqet një kufi prej 25 000 personash në vit në të ashtuquajturën rregullore të Ballkanit Perëndimor. Për këtë draft raportoi fillimisht portali i lajmeve “The Pioneer”, të cilin e disponon edhe Agjencia Gjermane e Shtypit. Kuota për shtetasit e Shqipërisë, Bosnjë-Hercegovinës, Kosovës, Malit të Zi, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë do të rritet në 50 000 miratime në vit.

Me risitë, dhjetëra mijëra njerëz nga vendet jo anëtare të BE-së duhet të jenë në gjendje të gjejnë rrugën e tyre drejt tregut gjerman të punës dhe të jetojnë në Gjermani çdo vit. Kjo synon të kundërshtojë mungesën e dukshme të punëtorëve të kualifikuar në shumë sektorë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu