Katari para dhe pas zbulimit të naftës dhe gazit! Si ka ndryshuar vendi gjatë disa dekadave (FOTO)

Asnjëherë më parë Kupa e Botës nuk është mbajtur në një vend kaq të vogël si Katari. Gadishulli është afërsisht 180 kilometra nga veriu në jug dhe 80 kilometra nga perëndimi në lindje. Në të njëjtën kohë, vendi është aq i pasur sa ka shpenzuar 220 miliardë dollarë për përgatitjet për Kupën e Botës.

Por nuk ishte gjithmonë kështu. Në foto, fillimi i vitit 1904. Popullsia e Katarit në këtë moment është një nga më të varfrat në botë.

Më poshtë është Doha e vitit 1908.

Dhe kështu vazhdoi për dekada.

Deri në vitin 1932, Kompania Anglo-Persiane e Naftës (APOC, më vonë u bë BP -British Petroleum) mori një licencë për të eksploruar depozitat. Në atë kohë, APOC tashmë po punonte në mënyrë aktive në Iran dhe e dinte që kishte naftë në territorin e Katarit.

Depozita u gjet. Dukhan filloi të zhvillohej në tetor 1938, në vitin 1940 kjo fushë prodhonte pothuajse 4500 fuçi në ditë.

Katari është bërë më i industrializuar.

Kështu që në vitin 1953, pallati i Sheikh Al bin Abdullah Al-Thani në Doha dukej si.

Një foto tipike në Doha e atyre viteve.

Në vitin 1971, Katari bëhet një shtet i pavarur, me një traktat miqësie me Britaninë e Madhe.

Pastaj, në 1971, u zbulua një fushë e madhe e Parsit të Veriut, një nga fushat më të mëdha të gazit në botë, e cila pasuroi shumë Katarin (më shumë se 10% të rezervave botërore).

Falë tij, Katari ka rezervat e treta më të mëdha të gazit pas Rusisë dhe Iranit.

Megjithatë, kjo është ajo që ndodhi në qytet.

1976 Doha, anëtarët e OPEC (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës) takohen për të diskutuar çmimet. Që nga viti 2019, Katari nuk ka qenë anëtar i OPEC.

Viti 1977 është viti i shtetëzimit përfundimtar të të gjitha kompanive që punojnë me depozita vendase.

Vitet 1980, Doha vazhdon të ndryshojë.

Para jush është ishulli artificial i Perlës së Katarit në Doha. 2017

I njëjti ishull në 2022.

Katari dhe dritat në pritje të Kupës së Botës 2022.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu