Kina ka prezantuar trenin Maglev, mjeti më i shpejtë tokësor në botë

Kina të martën paraqiti trenin me shpejtësi të lartë maglev (shkurtesa për ngritje magnetike), i cili është i aftë të zhvillojë një shpejtësi prej 600 kilometra në orë, raportoi media shtetërore, transmeton InfoShqip.

Shpejtësia maksimale e bën këtë tren, të cilin vetë Kina e zhvilloi dhe prodhoi në qytetin Qingdao, si mjeti tokësor më i shpejtë në botë, sipas mediave kineze. Trenat Maglev qëndrojnë pezull në një distancë të shkurtër nga shinat, duke përdorur magnet që krijojnë ngritje dhe shtytje.

Kina e ka përdorur këtë teknologji për gati dy dekada, por në një masë shumë të kufizuar. Pra, Shangai ka një tren maglev që lidh një aeroport me atë qytet.

Deri më tani, nuk ka linja maglev në distanca të gjata në Kinë që do të përdornin përfitimet e kësaj teknologjie, por disa qytete, përfshirë Shangai dhe Chengdu, kanë filluar kërkime në atë drejtim.

Me një shpejtësi prej 600 km/orë, trenit do t’i duheshin vetëm 2.5 orë për të udhëtuar nga Pekini në Shangai, dhe është një distancë prej më shumë se një mijë kilometra.

Për hir të krahasimit, udhëtimi me aeroplan zgjat rreth dy orë, dhe me tren me shpejtësi të lartë 5,5 orë.

Trenat Maglev janë e ardhmja dhe shumë vende nga Japonia në Gjermani planifikojnë të ndërtojnë rrjete hekurudhore maglev, të cilat tani për tani pengohen nga kostot e larta të një teknologjie të tillë dhe mospërputhja me infrastrukturën ekzistuese./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu