Kina shet tepricë të gazit natyror të lëngshëm në Europë: Shkak kërkesa e dobët e energjisë në vend

Vendet në të gjithë Evropën po bëjnë gjithçka që munden për të ulur kërkesën për gaz dhe për të shmangur një krizë të ofertës dimërore, por ende mbetet pasiguri nëse kjo do të jetë e mjaftueshme për të siguruar që furnizimet të zgjasin gjatë muajve të ftohtë të dimrit që vijnë.

Gjermania, për shembull, ka marrë disa masa për të reduktuar kërkesën për gaz për të përmbushur objektivat e saj të ruajtjes, duke përcaktuar plane për të reduktuar ngrohjen në ndërtesat publike dhe për të mbyllur furnizimin me energji elektrike.

Por edhe me objektiva ambicioze të ruajtjes, a do të mjaftojë kjo për të shmangur një krizë të ofertës dimërore? Vendet evropiane që përballen me mungesë të furnizimeve me gaz mund të kenë gjetur një zgjidhje për problemin e tyre pasi Kina fillon të shesë tepricën e saj të Gazit Natyror të Lënguar (LNG).

Si blerësi më i madh në botë i LNG-së, Kina po rishet një pjesë të tepricës së saj për shkak të kërkesës së dobët të energjisë në vend, dhe si rezultat, Evropa mund të shmangë mungesat e energjisë këtë dimër.

Zongqiang Luo, Analist i Lartë në Rysad Energy, tha se importet e LNG nga Kina “do të ndihmonin patjetër duke pasur parasysh ngushtësinë e tregut evropian të gazit…sepse tani Kina ka një inventar relativisht më të shëndetshëm se Evropa”.

“Si një nga importuesit kryesorë të LNG në Azi, Kina importon vetëm rreth 4.7 milion ton LNG për tetë muajt e fundit të këtij viti, që është 25 për qind më e ulët se e njëjta periudhë e vitit të kaluar. Pra, Kina nuk po konkurron drejtpërdrejt me blerësit Evropën për vlerën spot sepse pjesa më e madhe e LNG-së së importuar ishin vëllime të kontraktuara.”

Me Kinën që shet në vend që të blejë, “padyshim që do ta ndihmojë Evropën të ndërtojë magazinimin e tyre sepse Kina ka një inventar relativisht më të shëndetshëm se Evropa”.

Por pavarësisht rritjes së importeve kineze të gazit LNG në Evropë dhe mundësisë që kjo do të lehtësojë mungesat e furnizimit, masat e mëtejshme nga qeveritë në të gjithë Evropën mund të jenë ende të nevojshme. Racionimi i energjisë mund të jetë realitet në muajt e ardhshëm.

“Ka shumë diskutime nëse Evropa do të vendosë një kufi çmimi në tregun e energjisë elektrike dhe gjithashtu do të bëjë atë që bëri qeveria spanjolle në verë, duke futur një kufi çmimi për tregun e tyre të brendshëm të gazit,” tha Luo.

“Ne ende përballemi me pasigurinë e furnizimeve me gaz rus për dimrin e ardhshëm dhe kemi nevojë për import për LNG nga SHBA dhe gjithashtu nga rajone të tjera. Ndër të gjithë këta faktorë, është e nevojshme të diskutohet plani i racionimit.”/SCAN TV


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu