Kur stresi është i mirë për ne?

Ka shumë raste kur shumica prej nesh ndjejmë strees. Puna, detyrimet familjare, përditshmëria intensive ka të ngjarë të na lodhin emocionalisht. Ndoshta edhe na trembin. Ankthi në përgjithësi ndodh kur ndiejmë një çekuilibër midis asaj që duhet të realizojmë dhe asaj që mendojmë se mund të bëjmë.

Por kur më në fund kemi sukses në çdo gjë që fillimisht duket jashtëzakonisht e vështirë, kërkuese dhe si rrjedhim stresuese, atëherë ndiejmë kënaqësinë më të madhe për veten tonë. Pra, a është vërtet i mirë stresi?

Dallimi midis “Eustress” dhe “Distres”

Sipas ekspertëve, ekzistojnë dy lloje të ndryshme të stresit: stresi – stres negativ dhe eustress – pozitiv. E para është ana shkatërruese e stresit dhe e dyta ajo krijuese. Eustress është e dobishme dhe e nevojshme për mirëqenien tonë të përgjithshme.

Ai mbron trupin tonë nga dëmtimet oksidative të qelizave që lidhen me plakjen dhe sëmundjet e ndryshme dhe na jep vitalitet dhe entuziazëm për të arritur qëllimet tona dhe për të kapërcyer sfidat. Pa këtë “stres të mirë”, ka shumë të ngjarë që do të ndjenim se nuk kemi arsye të zgjohemi në mëngjes.

Ndërsa stresi kronik dëmton shëndetin, stresi krijues:

Na motivon

Imagjinoni që duhet të dorëzoni menjëherë një projekt në punën tuaj. Për shkak të kufizimit kohor, është e natyrshme të tërhiqesh dhe të përqendrosh vëmendjen në të. Me fjalë të tjera, stresi i afatit është në këtë rast motivimi për të përfunduar një detyrë specifike.

Nëse përveç ambientit të punës “stresoheni” duke i vendosur vetes afate për atë që dëshironi të arrini në një nivel më të përgjithshëm, është e sigurt që qëllimet tuaja nuk do të mbeten vetëm në mendimet tuaja.

Na maturon

Ndoshta kur lind një problem, ai fillimisht na duket si një “mal”. Ankthi që na shkakton automatikisht na detyron të futemi në procesin e zgjidhjes së tij dhe në të njëjtën kohë të zhvillojmë aftësi që janë të rëndësishme për përvoja të tjera të ngjashme në të ardhmen.

Në fund të fundit, ankthi është ai që na ndihmon të përballojmë vështirësinë dhe na “pajis” me forcë dhe besim se një problem nuk është domosdoshmërisht një “kërcënim”, por një mundësi për të besuar më shumë tek vetja dhe për të fituar njohuri dhe përvojë.

Na bashkon

Një nga përfitimet më të rëndësishme të stresit konstruktiv është se ai mund të përmirësojë marrëdhëniet tona ndërpersonale të cilat janë një komponent kyç për shëndetin tonë të përgjithshëm. Kur njerëzit ndajnë shqetësimet e tyre dhe marrin dashuri dhe mirëkuptim, ndjenjat e këqija si vetmia shmangen.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu