Kush përfiton nga lufta? Viti i kaluar ishte viti më i suksesshëm për biznesin amerikan të armëve, eksportet u rritën me 50%

Shitjet e armëve amerikane jashtë vendit do të rriten me 49 për qind në vitin fiskal 2022, duke arritur një vlerë prej 205.6 miliardë dollarësh, njoftoi sot Departamenti Amerikan i Shtetit, transmeton InfoShqip.

Ndër shitjet e miratuara në vit ishin shitja e avionëve luftarakë F-15ID me vlerë 13.9 miliardë dollarë për Indonezinë, shitja e anijeve luftarake me shumë funksione në Greqi me vlerë 6.9 miliardë dollarë dhe shitja e tankeve M1A2 në Poloni, me vlerë gjashtë miliardë dollarë.

General Dynamics Corp prodhon tanket Abrams, Boeing bën avionët F-15 dhe Lockheed Martin bën anije luftarake.

Ka pasur dy blerje të tjera të mëdha armësh nga qeveritë e huaja nga kompanitë amerikane: shitjet e drejtpërdrejta komerciale të negociuara midis qeverisë dhe kompanisë në fjalë, dhe shitjet e huaja ushtarake në të cilat qeveria e huaj zakonisht kontakton një përfaqësues të Departamentit të Mbrojtjes në ambasadën amerikane në kryeqytetin e saj. Të dyja kërkojnë miratimin e qeverisë amerikane.

Shitjet direkte ushtarake nga kompanitë amerikane u rritën 48.6 për qind në 153.7 miliardë dollarë në vitin fiskal 2022 nga 103 miliardë dollarë në vitin fiskal 2021, ndërsa shitjet e kontraktuara nëpërmjet qeverisë së SHBA u rritën 49.1 për qind në 51.9 miliardë dollarë në 2022.

Shitjet e pajisjeve ushtarake amerikane në vitin e kaluar fiskal arritën në 138 miliardë dollarë./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu