Ministrja serbe ‘detyrohet’ të zgjedhë mes njohjes së Kosovës dhe anëtarësimit në BE

Këto dokumente, për ministren e Integrimit Evropian të Serbisë, Jadranka Joksimoviq, janë për të matur pulsin e subjekteve të përfshira rajonale dhe ndërkombëtare.

Ajo tregon se për të dy çështjet që ishin objekt i këtyre non-paper, Serbia ka kornizë të qarta dhe përparësitë janë anëtarësimi në BE, paqja, bashkëpunimi dhe lidhja e qëndrueshme e rajonit me Ballkanin Perëndimor.

Të gjitha iniciativat tona, posaçërisht ato të Presidentit Vuçiq, sapo kanë shkuar dhe po shkojnë në atë drejtim. Lidhur me çështjen e dytë, dialogu për normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës, i cili po zhvillohet nën kujdesin e BE-së, si dhe detyrimet e qarta për të nënshkruara Marrëveshjen e Brukselit, janë korniza autoritare për ne”, tha Joksimoviq në një intervistë me “Novosti”.

Kur u pyet nëse Serbia së shpejti do të ballafaqohet me një zgjedhje – Kosova apo BE, Joksimoviq u përgjigj se kushtet në të cilat Serbia do të bëhet një anëtare e plotë e BE-së përcaktohen në kornizën e negociatave.

Në të thuhet qartë se është e nevojshme të përfundohet një marrëveshje ligjërisht e detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve midis Beogradit dhe Prishtinës përpara se të bashkohet me anëtarësimin. BE ka një detyrim të neutralitetit të statusit dhe nuk merret me njohjen ose mosnjohjen, kjo është ajo që bëjnë vendet anëtare” shprehet Joksimoviq.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu