Në Liban nevojiten 600 milionë dollarë për 4 orë energji elektrike në ditë

Walid Fayyad, Ministër i Energjisë dhe Burimeve Ujore të Libanit, deklaroi se nevojiten një buxhet prej 600 milionë dollarësh për të siguruar energji elektrike për qytetarët për 4 orë në ditë, transmeton InfoShqip.

Walid Fayyad, Ministri i Energjisë dhe Burimeve Ujore të Libanit, bëri një deklaratë për shtyp në lidhje me krizën e energjisë elektrike në vendin e tij.

Fayyad deklaroi se ata kanë përgatitur një plan për një zgjidhje ligjore dhe gjithëpërfshirëse të krizës dhe do ta paraqesin atë në këshillin e ministrave, duke iu referuar “vakumit administrativ” të krijuar nga pamundësia për të zgjedhur presidentin që nga tetori 2022, duke paralajmëruar se nëse kjo vazhdon, mund të kërcënojë unitetin kombëtar.

Duke kujtuar se qeveria miratoi një buxhet prej 600 milionë dollarësh në gusht 2022 për të rritur prodhimin e energjisë elektrike në vend në 4 orë në ditë, Fayyad tha se Banka Qendrore refuzoi të paguante këtë shumë.

Fajad deklaroi se vendimi, i cili është miratuar më parë nga parlamenti dhe qeveria, nuk ka nevojë të diskutohet përsëri apo të sillet në mbledhjen e këshillit të ministrave dhe vuri në dukje se nevojitet një buxhet prej 600 milionë dollarësh për të siguruar energjinë elektrike. 4 orë në ditë për 5 muajt e ardhshëm.

Fayyad tha se një anije që aktualisht është në pritje të shkarkimit të karburantit duhet t’i paguhet 62 milionë dollarë, duke shtuar se përveç kësaj anijeje, për blerjen e karburantit në anijet e tjera nevojiten 75 milionë dollarë dhe ministrive të tyre u nevojiten 54 milionë dollarë. shërbimet e mirëmbajtjes dhe riparimit.

Sipas mediave libaneze, 4 anije të papaguara me karburant presin në det.

Për shkak të krizës ekonomike që filloi të thellohej në vend që nga viti 2019, objektet e prodhimit të energjisë elektrike me karburant u ndalën.

Në Liban, ndërkohë që energjia elektrike sigurohet mesatarisht 2 orë në ditë për një kohë të gjatë, sidomos nga viti 2021, qytetarët po përpiqen të sigurojnë energji elektrike në mënyrë të kufizuar me gjeneratorë, të cilët në periudha të tjera të ditës kushtojnë shumë.

Në periudhën e fundit, vetëm një orë energji elektrike në ditë mund t’u jepet qytetarëve nga shteti./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu