Poseidoni, një armë e frikshme ruse, po testohet në 2023

Vjeshtën e kaluar, shumë media perëndimore raportuan për dronin nënujor Poseidon, i cili është i pajisur me një kokë luftarake termonukleare, duke e përshkruar atë si një mjet që Moska mund ta përdorte për të terrorizuar botën.

Në një artikull të botuar nga gazeta ruse Izvestia, Dmitry Kornev thotë se një silur i tillë i nisur nga një nëndetëse apo avion nuk mund të gjurmohet dhe se është e vështirë të parashikohet se çfarë mund të vijë prej tij. Ai shpjegon se Rusia ka punuar në zhvillimin e një projekti për krijimin e një komponenti të katërt të forcave të parandalimit bërthamor, përveç raketave, bombave dhe silurëve, që nga fundi i viteve 1980.

Kornev shtoi se përparimi i arritur nga Rusia në fushën e energjisë bërthamore, sistemeve të kontrollit kompjuterik dhe shkencës së materialeve bëri të mundur fillimin e zbatimit të Projektit 627 për nëndetëset bërthamore, duke pasur parasysh se Qendra e Raketave Shtetërore Makeyev dhe Byroja e Projektit të Ndërtimit të Anijeve Rubin kanë filluar punën për realizimin e projektit të njohur si Poseidon në fund të viteve tetëdhjetë.

Në vitet 1990, sipas autorit, Rusia krijoi termocentrale kompakte bërthamore, të cilat hapën rrugën për prodhimin e automjeteve nënujore me rreze të pakufizuar. Në mesin e viteve 2000, filloi prodhimi i prototipeve të para eksperimentale, së bashku me testimin e përbërësve individualë të produktit.

Sipas autorit, zhytja e parë e suksesshme e prototipit eksperimental të nëndetëses B-90 Sarov u zhvillua në tetor 2008. Në vitin 2015, kanali televiziv rus NTV transmetoi një prezantim të projektit Status-6 Poseidon, qëllimi i të cilit është “të shkatërrojë objekte të rëndësishme për ekonominë e armikut në zonat bregdetare dhe të dëmtojë territorin e tij duke krijuar zona të ndotjes radioaktive në shkallë të gjerë”.

Pas kësaj, konkretisht në vitin 2016, media amerikane raportoi, duke cituar inteligjencën, se nga nëndetësja Sarov u lëshua një silur autonome me fuqi bërthamore Kanyon, i njohur gjithashtu si Status-6 Poseidon, që është emri i vjetër i Projektit Poseidon. Më vonë, Presidenti rus Vladimir Putin njoftoi për herë të parë në mars 2018 krijimin e një automjeti autonom nënujor në Rusi që synonte shkatërrimin e objektivave detare dhe bregdetare.

Përveç treshes bërthamore

Kornev vëren se Poseidoni është një mjet robotik nënujor 7 dhe një kompleks robotik detar. Zhvillimi i tij kryhet nën udhëheqjen e Byrosë Qendrore të Dizajnit të MT Rubin (Shën Petersburg).

Rusia aktualisht po kryen teste paraprake në kompleksin Poseidon, i cili është krijuar për të zhvilluar nëndetësen bërthamore kërkimore Belgorod, e cila është e pajisur me gjashtë lëshues të mëdhenj. Disa prototipa Poseidon pritet të testohen në vitin 2023. Është e mundur që të gjitha testet e nevojshme për nëndetësen Poseidon dhe anijen Belgorod të përfundojnë deri në vitin 2025.

Autori zbulon se Rusia është e gatshme të krijojë një komponent të ri të katërt të forcës parandaluese bërthamore dhe të përfshijë në përbërjen e flotës një komandë të re që do të jetë përgjegjëse për operacionin, vendosjen, planifikimin dhe përdorimin e një lloji të ri të armës bërthamore.

Meqenëse shtrirja e Poseidonit është e pakufizuar, ai është në gjendje të godasë zonat bregdetare në Oqeanin Atlantik, Indian dhe Paqësor, dhe gjithashtu mund të përdoret kundër shumë anijeve në të njëjtën kohë.

Kornev përfundimisht arrin në përfundimin se Poseidoni mund të përdoret edhe për qëllime paqësore, siç janë misionet kërkimore. Në të njëjtën kohë, ai thekson se hakmarrja nën ujë në rast të një sulmi me raketa bërthamore është ende detyra kryesore e Poseidonit.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu