Pse disa vende lëvizin me veturë në të majtë dhe të tjerët në anën e djathtë të rrugës?

Rreth 35 për qind e popullatës së botës vozitin në anën e majtë, e vendet që praktikojnë një gjë të tillë janë ish-koloni të Britanisë së Madhe.

Kjo praktikë e pazakontë huton pjesën tjetër të botës, por ekziston një arsye interesante për këtë

Në të kaluarën pothuajse të gjithë kanë vozitur në anën e majtë të rrugës, për ishte opsioni më i kuptueshëm për shoqëritë feudale dhe të dhunshme.

Meqenëse shumica e njerëzve janë të ‘djathtë’, ‘shpatarët’ preferonin të ngjiteshin në anën e majtë, në mënyrë që dora e djathtë të ishte më afër kundërshtarit dhe këmisha e tyre larg tyre, në mënyrë që të mos i lëndonin.

Për më tepër, ishte më e lehtë për një person të djathtë të hipte në kalë nga ana e majtë, pjesërisht për shkak të shpatës që mbante në anën e majtë.

Ishte më e sigurt të hipje dhe të zbresësh një kal nga ana e rrugës, kështu që rregulli i lëvizjes në anën e majtë imponohej vetvetiu si logjik dhe praktik.

Megjithatë, në fund të viteve 1700, shoferët në Francë dhe SHBA filluan të transportonin prodhime bujqësore në vagonë ​​të mëdhenj të tërhequr nga disa kuaj.

Ky vagon nuk kishte vend shoferi, por shoferi u ul në kalin e majtë të pasmë, në mënyrë që të mbante të lirë dorën e djathtë për të goditur me kamxhik “skuadrën”.

Duke qenë se ai ishte ulur në anën e majtë, gjë që i jepte një pamje më të mirë të ngarkesës, ishte e natyrshme që karrocat të lëviznin në anën e djathtë.

Në Rusi, karrocat udhëtonin në anën e djathtë, e cila u konfirmua zyrtarisht vetëm në vitin 1752 me një dekret të Perandoreshës Elizabeth.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu