Pse Serbia s’ka ende parlament? Direktiva: Shaip Kamberi s’duhet lejuar

Sado e paqartë të tingëllojë, zgjedhjet e 3 prillit në Serbi vazhdojnë ende. Pothuajse tre muaj pas kësaj date, Serbia ende nuk ka një parlament të ri dhe formimi i një qeverie të re duket shumë larg këtij qëndrimi. Për çfarë bëhet fjalë në të vërtetë?

Është fjala për përsëritjen e zgjedhjeve pa pushim në një vendvotim, në fshatin Tërnovc të Madh të komunës së Bujanocit, në jug të Serbisë, ku jetojnë vetëm shqiptarë.

Fati i Kuvendit të ri dhe qeverisë së re të Serbisë varet nga rezultati i votimit në vendvotimin numër 6 në shkollën fillore “Muharem Kadriu” me 1089 votues. Vetëm për një mandat parlamentar ka një luftë mujore mes koalicionit të shqiptarëve të Luginës dhe Partisë Socialiste të Serbisë. Koalicionit të përmendur i kanë munguar 13 vota në votimin e 3 prillit për të fituar një mandat deputeti dhe më pas pasoi një lojë ligjore paszgjedhore, e cila solli rizgjedhjen e katërt në këtë qendër votimi. Votimi i katërt ishte caktuar për të enjten, më 23 qershor, por qendra e votimit nuk ishte e hapur për shkak të një lajmi për bombë.

Të gjithëve u intereson mandati i Tërnocit

Nëse shqiptarët do të arrinin ta merrnin atë mandat, atëherë socialistët e Ivica Daçiqit do të mbeteshin pa të. Varësisht se cila palë do ta merrte një mandat, tjetra do të ankohej e kështu me radhë pafundësisht. Të dy kujdesen shumë për atë mandat. Shqiptarët, sepse pa atë mandat, kjo pakicë kombëtare nuk do të ketë përfaqësuesin e saj në dhomën më të lartë shtetërore, dhe socialistët, për disa nga llogaritjet e tyre që tregojnë se ata dolën mirë në ato zgjedhje.

Megjithatë, thelbi është krejtësisht jashtë këtij konteksti dhe flet për disa gjëra të tjera. Së pari, autoritetet në Serbi insistuan që shqiptarët nga jugu i Serbisë të mos kenë përfaqësues. Në Kuvendin e kaluar, mazhoranca mori të vetmet kritika aty nga Shaip Kamberi. Ndaj, këtë herë direktiva është: Shaip nuk duhet të kalojë.

Qeveria mund të fshihet pas rregullave zgjedhore, të cilat janë ndryshuar, me kërkesë të disa pjesëve të opozitës, dhe të mundësojë një lojë të tillë, por është e rëndësishme të theksohet se parregullsi të tilla, siç janë regjistruar në Tërnovc të Madh, janë raportuar dhe në vende të tjera nëpër Serbi më 3 prill. Kjo tregon se aty ku iu intereson autoriteteve të përsëriten zgjedhjet, ato do të përsëriten.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu