Qeveria amerikane ka sanksionuar anëtarët e një grupi të lidhur me Rusinë për “operacione të destabilizimit” të dyshuar në Moldavi

Të implikuar në një luftë të plotë me Ukrainën, Rusia nuk po heq dorë nga Moldavia. Hetimet mediatike dëshmojnë për përpjekjet e vazhdueshme të Kremlinit për të ruajtur praninë e tij në Moldavi me ndihmën e grupeve që kanë ndikim.

Njerëzit e Putinit po krijojnë struktura të fuqishme për të manipuluar qeverinë dhe qytetarët moldave dhe lidhjet e tyre janë organizata dhe individë të sanksionuar nga Shtetet e Bashkuara, të cilat tregojnë përpjekje për të përfshirë thellësisht Federatën Ruse në punët e brendshme të Moldavisë, shkruan “BalkanInsight”.

Së fundmi mediat ndërkombëtare dhe ato moldave raportuan për aktivitetet e këtij grupi, duke zbuluar lidhjet e tij me individë të përfshirë në listën e sanksioneve të SHBA-së dhe BE-së. Sipas tyre, Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov, Yuriy Yurievich Makolov, Gleb Maksimovich Khloponin, Svetlana Andreevna Bojko, Alexey Vyacheslavovich Losev, Vasily Viktorovich Gromovikov dhe Anna Travnikova ishin të përfshirë në veprime të ndryshme që synonin minimin e qeverisë së Moldova. Të njëjtët persona morën pjesë në fushatën zgjedhore të Igor Dodonit në vitin 2020.

Svetlana Andreevna Bojko është një anëtare e lartë e grupit të lartpërmendur të ndikimit të dëmshëm. Ajo ishte gjithashtu përgjegjëse për anën buxhetore të fushatës, qëllimi i së cilës ishte destabilizimi i qeverisë në Moldavi. Përveç kësaj, Bojko luajti një rol kyç në promovimin e ideve pro-ruse përmes projekteve të tjera në mbarë botën. Bojko ishte i lidhur me projektin “Material Evidence” dhe “Shoqata e Gazetarëve për Paqe” (Assoziation Journalisten im Kampf um den Frieden – AJKF), një shoqatë gazetarësh aktualisht e zhdukur. Bojko kishte kompetenca më të gjera se ato të natyrshme në një ndihmës kurator, siç u raportua në artikujt në disa botime. Në rezymenë e saj, Bojko ka treguar se ka drejtuar projekte si në “Provat materiale” dhe në AJKF. Bojko mori pjesë në të gjitha ngjarjet që lidhen me këtë shoqatë, e cila në atë kohë promovonte një axhendë pro Kremlinit.

FOTO:

Assoziation Journalisten im Kampf um den Frieden (AJKF) – Shoqata e Gazetarëve për Paqe, përdoret për të ofruar grante për gazetarët për promovimin e narrativave pro-ruse, edhe nëse vetë autorët nuk ishin në mënyrë eksplicite pro-ruse. Metodologjia e AJKF-së ishte dhënia e granteve për gazetarët, veçanërisht për ata që simpatizojnë ekstremin e djathtë dhe antiperëndimor. Këta gazetarë do të aplikonin me CV-të e tyre, përvojën, kontaktet gazetareske dhe kostot e parashikuara për dokumentimin, planifikimin dhe shkrimin e artikujve. AJCF dyshohet se përzgjodhi aplikantët që mbështetën narrativat e qeverisë ruse dhe financuan projektet e tyre gazetareske. AJCF ka organizuar disa konferenca në kryeqytetet evropiane si Paris, Bruksel, Vjenë dhe Berlin. Sipas informacioneve në dispozicion, në konferencën vjetore të AJCF-së për vitin 2016 në Paris – Francë, ishin të pranishëm edhe gazetarë nga rajoni i Ballkanit Perëndimor, ku përmendet Milenko Nedelkovski nga RSM, i cili foli për gjendjen me migrantët. Për këtë ngjarje, ai ka publikuar një artikull me titull “Milenko në Paris” në portalin e tij Dudinka.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu