Rusia, përgjigje SHBA-së në “lojën me naftë”

Rusia nuk do të eksportojë naftë në tregjet ndërkombëtare nëse çmimi i saj bie nën koston e prodhimit, njoftoi agjencia e lajmeve Interfax, duke cituar deklaratat e zëvendëskryeministrit rus Alexander Novak në televizionin rus.

“Nëse çmimet për të cilat ata flasin janë më të ulëta se kostoja e prodhimit të naftës, atëherë sigurisht që Rusia nuk do të sigurojë furnizime me naftë në tregjet ndërkombëtare. Kjo do të thotë që thjesht nuk do të punojmë me humbje”.

Sekretarja amerikane e Thesarit, Janet Yellen po kërkon të vendosë një tavan mbi çmimin e naftës për ta bërë më të vështirë financimin e luftës në Ukrainë. Zyrtarët thonë se qëllimi është një çmim në një nivel që mbulon koston marxhinale të prodhimit, në mënyrë që Moska të ketë një nxitje për të vazhduar eksportin e naftës.

Presidenti rus Vladimir Putin u tha gazetarëve dje se çmimet e naftës do të rriteshin në qiell nëse vendosej një kufi çmimi.

Shtetet e Bashkuara shpresojnë të shohin një tavan ndërkombëtar të imponuar mbi çmimin e naftës ruse në dhjetor, tha dje nënsekretari amerikan i Thesarit Wally Antigemo.

Brazili, Kina, India dhe disa vende afrikane dhe të Lindjes së Mesme kanë rritur importet e naftës nga Rusia, e cila shet naftë me zbritje të thella në standardet ndërkombëtare, sepse shumë rafinerë evropianë kanë ndaluar importimin e naftës ruse.

Në fund të qershorit u njoftua se liderët e vendeve të G7 po punojnë për të vendosur një çmim limit për naftën ruse. Në këtë mënyrë ata planifikojnë të ulin të ardhurat e Rusisë nga eksportet e naftës dhe të kufizojnë mundësitë e financimit të luftës në Ukrainë. /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu