Shqiptarët të dashuruar me ‘Mercedes’-in, 2 nga 10 makina në rrugë janë ‘Benz’. Nga vjen adhurimi për markën gjermane

Kudo që shkon, shikon një Mercedes në Shqipëri. Por cila është arsyeja e dominimit të markës gjermane në vendin tonë? Privimet e rënda materiale dhe sociale kanë vite që përballen shumë familje në Shqipëri, ku 50% e banorëve të saj janë në rrezik të varfërisë, gjë që e bën migrimin një rrugë të njëanshme.

Gjithsesi, kushdo që viziton vendin tonë do të befasohet kur do të zbulojë se shumica e automjeteve në qarkullim mbajnë stemën Mercedes.

Pasioni i shqiptarëve për makinat e kompanisë nga Shtutgarti konfirmohet edhe nga të dhënat zyrtare të Institutit Shtetëror të Statistikave Shqiptare (INSTAT) të cilat tregojnë se në vitin 2020 , nga gjithsej 540 mijë makina që qarkullojnë në rrugët shqiptare, rreth 98,000 – ose 18.2% – ishte Mercedes, me VW në vendin e dytë (17%).
Me gjithë dominimin e tyre, makinat Mercedes me bollëk në rrjetin shqiptar janë edhe më të vjetrat, pasi pjesa dërrmuese e tyre janë prodhuar para vitit 2000 dhe për këtë arsye blerja e tyre nuk është aq e vështirë.

Ku është dominimi i Mercedes në Shqipëri?

Me rënien e komunizmit në Shqipëri në fillim të viteve 1990, makinat e para që “derdhen” në vend ishin disa Fiat të vjetra të shkatërruara nga Italia.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu