Suedia merr presidencën e BE-së: Cilat janë katër prioritetet

Në ditën e parë të vitit 2023, Suedia merr presidencën e rradhës të Këshillit të BE-së nga duart çeke, e cila do të ndikohet shumë nga lufta ruse kundër Ukrainës dhe pasojat e saj për Evropën, si dhe nga fakti që qeveria e pakicës suedeze varet nga mbështetjen e Demokratëve të Suedisë së ekstremit të djathtë.

Suedia është anëtare e BE-së që nga viti 1995 dhe kjo është presidenca e saj e tretë pas vitit 2001 dhe 2009.

Çdo gjashtë muaj, vendet anëtare të BE-së alternojnë në presidencën e Këshillit dhe gjatë kësaj kohe kryesojnë mbledhjet në të gjitha nivelet në Këshill, i cili së bashku me Parlamentin Evropian është organi legjislativ i BE-së.

Në gjashtë muajt e ardhshëm, ministrat dhe zyrtarët suedezë do të kryesojnë më shumë se një mijë takime në Bruksel dhe Luksemburg, dhe rreth 150 prej tyre janë planifikuar në Suedi.

Në programin e presidencës së saj, nën sloganin “Më e gjelbër, më e sigurt dhe më e lirë”, qeveria suedeze vendosi katër prioritete: sigurinë dhe unitetin; konkurrueshmëria; tranzicioni i gjelbër dhe energjitik; vlerat demokratike dhe shteti i së drejtës.

Kryeministër u bë kreu i Partisë së Moderuar, Ulf Kristersson.

Suedia ka një reputacion si një shtet anëtar konstruktiv dhe bashkëpunues, por tani në qarqet diplomatike në BE ka shqetësime se për shkak të një situate të tillë në qeverinë suedeze, presidenca mund të jetë e vështirë, veçanërisht për çështjet e migracionit dhe azilit.

Mbetet pyetja se sa do të ndikojë në pozicionin e qeverisë suedeze qëndrimi mjaft i ashpër i demokratëve suedezë ndaj emigrantëve dhe favorizimi i tyre ndaj kryeministrit hungarez Viktor Orbán.

Unik kundër Rusisë

Kryeministri suedez Ulf Kristersson theksoi në fjalimin e tij në parlamentin suedez se lufta në Ukrainë do të ndikojë shumë në presidencën.

“Unioni, i cili është bërë sinonim i paqes, lirisë dhe tregtisë, tani jeton pranë luftës që krijoi nevojën për BE-në,” u tha Kristersson parlamentarëve suedezë në mes të dhjetorit, duke paraqitur programin e presidencës së Këshillit të BE.

Sfidat që i sjell lufta BE-së janë të njohura, tha ai, dhe këto janë ruajtja e unitetit në mbështetje të Ukrainës, zgjerimi i ndihmës ekonomike, humanitare dhe ushtarake, ndihma në rindërtimin e vendit dhe kërkimi i përgjegjësisë për lufte.

“Nga ana tjetër, ne nuk e kemi idenë se cilat do të jenë pasojat e asaj lufte”, tha Kristersson, duke shtuar se Suedia është e gatshme të veprojë “shpejt dhe me vendosmëri”.

Prandaj, nuk përjashtohen sanksionet e reja kundër Rusisë, paketat e reja të ndihmës për Ukrainën apo kërkimi i mënyrave të reja për zgjidhjen e krizës energjetike të shkaktuar nga lufta.

Kristersson vuri në dukje se ruajtja e unitetit evropian kundër Rusisë do të jetë një sfidë e madhe për BE-në.

“Nuk është e nevojshme të jesh teoricien konspirativ për të ditur se Rusia ka interes të shkaktojë ndarje mes anëtarëve të BE-së”, tha Kristersson në një konferencë për shtyp.

Proteksionizmi amerikan

Kryeministri suedez sheh një rrezik për unitetin evropian në Aktin Amerikan për Reduktimin e Inflacionit (IRA).

Edhe pse ligji amerikan është një hap pozitiv në luftën kundër ndryshimeve klimatike, aspekti i tij proteksionist po shkakton shqetësim në BE pasi ofron lehtësira masive tatimore dhe subvencione që arrijnë në 370 miliardë dollarë për të inkurajuar prodhimin vendas, ndër të tjera, të automjeteve elektrike, solare, panele dhe bateri..

Dhe kjo mund të zvogëlojë konkurrencën globale të kompanive evropiane dhe të shkaktojë ikjen e investitorëve dhe prodhimit nga BE-ja në SHBA.

“Ju mund të imagjinoni këtu se vende të ndryshme të BE-së mund të veprojnë për përfitimin e tyre dhe jo për të mirën e përbashkët të BE-së,” tha ai.

Megjithatë, dy ditë para fundit të vitit të kaluar, administrata amerikane dërgoi sinjale pozitive se si do të zbatohen dispozitat për kreditimin e taksave për automjetet elektrike.

Shqetësimet me Kinën

Një nga qëllimet e presidencës suedeze është të përfundojë negociatat për paketën klimatike “55 për qind gati”, e cila përmban një sërë propozimesh që synojnë reduktimin e emetimeve neto të gazeve serrë në BE me të paktën 55 për qind deri në vitin 2030.

Presidenca çeke rezultoi shumë e suksesshme në këtë, duke përmbyllur të gjitha propozimet nga paketa që kanë të bëjnë me mbrojtjen e klimës, dhe detyra më e rëndësishme për presidencën suedeze mbetet pjesa energjetike, pra marrëveshja për direktivën për burimet e rinovueshme të energjisë dhe direktivën për energjinë.

Një temë e papritur që mund të shfaqet në axhendën e BE-së në periudhën e ardhshme mund të jetë se si t’i përgjigjemi shpërthimit të rasteve me Covid-19 në Kinë pasi ai vend braktisi politikën “zero covid”.

Kjo politikë, e cila përfshin masa drakoniane të izolimit sapo sëmundja shfaqet diku, krijoi shumë vështirësi për rimëkëmbjen ekonomike të Evropës nga pasojat e pandemisë, sepse çoi në ndërprerjen e zinxhirëve të furnizimit.

Tani që Kina e ka braktisur këtë qasje, në BE janë shfaqur frika për një valë të re pandemie që mund të shkaktohet nga qytetarët kinezë pasi ndalimi i tyre i udhëtimit të hiqet brenda disa ditësh. Italia tashmë ka futur testimin e detyrueshëm për të gjithë njerëzit që vijnë nga Kina.

Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve njoftoi këtë javë se nuk ka nevojë për masa të tilla sepse niveli i vaksinimit në BE është relativisht i lartë dhe se variantet e virusit korona që qarkullojnë në Kinë janë tashmë të pranishme në Evropë.

Çekët e suksesshëm

Presidenca e dytë çeke përfundoi në ditën e fundit të vitit të kaluar. Ndryshe nga i pari, në gjysmën e parë të vitit 2009, i cili ishte mjaft kaotik për shkak se qeveria e atëhershme e Mirek Topolanek ra në mes të presidencës, këtë herë Çekia ishte shumë e suksesshme.

Do të theksohet se gjatë presidencës çeke ka përfunduar procesi i pranimit të Kroacisë në Eurozonë dhe Shengen.

Treshja presidenciale aktuale e Francës, Republikës Çeke dhe Suedisë përfundon me presidencën suedeze.

Në gjysmën e dytë të vitit, Këshilli i BE-së do të kryesohet nga Spanja, me të cilën fillon treshja e re presidenciale. Pas Spanjës, është radha e Belgjikës në gjysmën e parë të vitit 2024 dhe më pas Hungarisë në gjysmën e dytë.

Ndërsa kryesojnë Këshillin, shtetet anëtare punojnë ngushtë së bashku në grupe prej tre anëtarësh të njohur si “trio”. Ky sistem u prezantua me Traktatin e Lisbonës nga viti 2009. Treshja përcakton qëllimet afatgjata dhe përgatit një program të përbashkët që përcakton temat dhe çështjet kryesore me të cilat do të merret Këshilli në një periudhë 18 mujore. Bazuar në atë program, të tre vendet po përgatisin programet e tyre të detajuara gjashtëmujore.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu