850-vjetori i ndërtimit të Kullës së Pizës, italianët nisin përgatitjet festive

Më 9 gusht 1173, u vendos guri i parë në ndërtimin e Kullës së Pizës, një nga simbolet e përjetshme të Italisë. Një vizitë falas në të gjitha monumentet e Piazza dei Miracoli në Piza është këtë të mërkurë një dhuratë nga autoritetet italiane për vizitorët për ‘ditëlindjen’ e Kullës, e cila sot mbush 850 vjet.

Ceremonitë do të nisin përpara muzeut Sinopie dhe do të vazhdojnë me tingujt e kambanave që do të bien nga kambanorja e kullës më të famshme në botë. Festa do të vazhdojë pasi në orën 21:30 do të ndriçohet kambanorja e Katedrales, do të ndriçohet dhe logoja e 850-vjetorit do të projektohet në murin e jashtëm të muzeut Opera del Duomo.

Ngjarjet e përvjetorit që do të shpallen në një konferencë shtypi do të zhvillohen gjatë gjithë vitit, duke përfshirë një koncert falas nga pianisti i njohur ndërkombëtarisht iranian Ramin Bahrami, i konsideruar si një nga interpretuesit më interesantë të Bach.

Kulla e Pizës është e ashtuquajtura në italisht “kampanile”, ose maja e lirë, e Katedrales së qytetit italian të Pizës dhe është e njohur në mbarë botën për animin e saj të paqëllimtë. Ndodhet pas Katedrales dhe është ndërtesa e tretë më e vjetër në Piazza dei Miracoli të Pizës (Piazza dei Miracoli) pas Katedrales.

Animi i saj filloi gjatë ndërtimit dhe ishte për shkak të themelit të pamjaftueshëm në tokë, pasi ishte shumë i butë dhe për rrjedhojë nuk mund të përballonte peshën e infrastrukturës. Në dekadat para përfundimit të ndërtimit, pjerrësia u rrit dhe vazhdoi të rritet gradualisht deri në stabilizimin e Kullës në fund të shekullit të 20-të dhe në fillim të shekullit të 21-të.

Lartësia e kullës është 55,86 metra, ndërsa ka 296 ose 294 shkallë pasi kati i shtatë ka dy më pak në anën veriore të shkallëve. Përpara punës restauruese të kryer ndërmjet viteve 1990 dhe 2001, kulla anonte në një kënd prej 5,5 gradë në krahasim me pjerrësinë aktuale të kullës prej afërsisht 3,97 gradë.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, aleatët zbuluan se gjermanët po përdornin kullën si një pikë vëzhgimi. Një rreshter i ushtrisë amerikane i dërguar për të konfirmuar praninë e trupave gjermane në kullë ishte i impresionuar nga bukuria e katedrales dhe kambanores së saj dhe për këtë arsye nuk urdhëroi një sulm, duke e shpëtuar këtë perlë arkitekturore nga shkatërrimi.

Kulla e Pizës si dhe ndërtesat fqinje si Katedralja, Baptisteri dhe Varrezat janë të përfshira në Vendet e Trashëgimisë Botërore të Piazza del Duomo, nën kujdesin e UNESCO-s (Piazza del Duomo Vendi i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s), siç deklarohet në 1987.

Pas një dekade përpjekjesh për rindërtim dhe stabilizim, kulla u shpall sërish e hapur më 15 dhjetor 2001 dhe u shpall e qëndrueshme për të paktën 300 vjet të tjerë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu