A mund të bjerë popullsia e Zvicrës në vend që të arrijë në 10 milionë?

Prej kohësh është parashikuar që popullsia e Zvicrës do të arrinte shifrën e nëntë milionëve në vitin 2023, dhe më pas në një moment në të ardhmen do të rrëzohej në 10 milionë. Por ndoshta kjo pikëpamje është e gabuar. Ne eksplorojmë se çfarë po ndodh.

Parashikimet, qofshin të lidhura me motin apo rritjen e popullsisë, janë pikërisht këto – parashikime.

Ato janë parashikime për atë që mund të ndodhë në të ardhmen, bazuar jo vetëm në të dhënat e disponueshme, por edhe në mënyrat e matjes së tyre dhe interpretimit të rezultateve, të cilat mund të ndryshojnë nga njëri studiues në tjetrin.

Kjo është ajo që duket të jetë rasti në lidhje me parashikimet e popullsisë.

Ndërsa disa studime tregojnë se popullsia e Zvicrës pritet të kalojë 9 milionë njerëz këtë vit dhe të arrijë në 10 milionë disa vite më vonë për shkak të rritjes së numrit të emigrantëve që kanë mbërritur në vend në dy dekadat e fundit, analistë të tjerë parashikojnë rënien.

“Ne flasim shumë për Zvicrën me 10 milionë banorë; por dyshoj se do ta arrijmë ndonjëherë këtë numër,” sipas Hendrik Budliger, themelues dhe drejtor i Qendrës së Kompetencës për Demografinë në Bazel.

Aktualisht ka përshtypjen se Zvicra, me nivelin e saj të lartë të pagave dhe ekonominë e saj të lulëzuar, do të mbetet përjetësisht tërheqëse për emigrantët,” tha ai. “Por kjo është e rreme.”

Skenari i Budliger bën thirrje që “popullsia zvicerane të zvogëlohet”.

Për të mbështetur këtë hipotezë, ai përmendi shembullin e emigrantëve portugez “të cilët po kthehen masivisht në vend. Dhe nuk kthehen më të moshuarit, por të rinjtë”.

Cilido nga skenarët e parashikuar të ndodhë, do të pasojnë probleme të ndryshme.

Skenari i rritjes së popullsisë do të sillte tendosje të shtuar në infrastrukturën dhe burimet e vendit, duke përfshirë furnizimin tashmë të pakët të banesave. Shkollat, sistemi i kujdesit shëndetësor, konsumi i energjisë dhe furnizimi me ushqim, gjithashtu ka të ngjarë të ndjejnë ndikimin e kësaj rritje demografike, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Parashikimi tjetër do të paraqesë gjithashtu sfida.

Ndërsa të huajt largohen nga Zvicra dhe më shumë njerëz rriten dhe dalin në pension çdo vit, “kjo situatë do të shkaktojë probleme të mëdha”, tha Budliger.

Me zvogëlimin e popullsisë në moshë pune – qoftë përmes emigrimit apo daljes në pension – po kështu do të jenë edhe të ardhurat shumë të nevojshme nga taksat.

Dhe tregu i punës do të vuajë nga mungesa e të punësuarve në shumë sektorë – siç ndodh tashmë.

Cili nga dy skenarët është më i mundshëm për Zvicrën? Vetëm koha do ta tregojë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu