Amerikanët dhe rusët ndërtuan një aeroplan së bashku

Mund të duket si një skenar fantastiko-shkencor sot, por një avion pasagjer amerikano-rus, madje edhe supersonik, dikur ishte një realitet pothuajse i arritshëm.

Marrëdhëniet midis Amerikës dhe Rusisë kanë kaluar nëpër faza të ndryshme gjatë shekullit të kaluar dhe në fillim të shekullit të 21-të. Pas Luftës së Ftohtë dhe rënies së Bashkimit Sovjetik pati një dritare të një afrimi.

Por mosbesimi i ndërsjellë dhe interesat gjeopolitike na kanë sjellë në situatën aktuale siç shpaloset në Ukrainë dhe gjetkë.

Por ishte një moment në të gjithë këtë proces kur të dy vendet u afruan shumë pranë bashkëpunimit. Dhe vërtet në një zonë shumë kritike, në ndërtimin e përbashkët të një aeroplani!

Në fund të viteve 1990, American Gulfstream dhe Sukhoi rus ranë dakord të vazhdonin me zhvillimin e një avioni të vogël pasagjerësh të aftë për të udhëtuar me aftësi supersonike.

Kompania amerikane do të vendoste përvojën e saj të gjerë në dizajnin dhe komoditetin e kabinës, si dhe sistemeve elektronike. Dhe rusët, me njohuritë e tyre të mëdha, në ndërtimin e gypit dhe motorëve që do të siguronin aftësinë për fluturime supersonike.

Dizajni u quajt Sukhoi-Gulfstream S-21 dhe kishte një horizont të gjerë kohor zhvillimi prej 20 vjetësh derisa filloi projekti i tij fluturues. Megjithëse në atë kohë tregu ishte ende i vogël, rritja e tregjeve të aksioneve solli shumë klientë të rinj në avionë privatë, të cilët i dhanë perspektiva të rëndësishme programit S-21.

Gjatësia e saj arrinte 40.5 metra dhe hapja e krahëve ishte 20 metra. Në fakt, krahët ishin me gjeometri të ndryshueshme me një pjerrësi midis 32 dhe 68 gradë në varësi të shpejtësisë.

Pesha e tij me ngarkesë të plotë arriti në 51.80 kg, dhe autonomia e tij arriti në 7400 km, me shpejtësinë maksimale në 2 Mach. Në atë kohë, plani dukej i arsyeshëm, me kosto që arrinte në 25 milionë dollarë dhe orët e funksionimit i kalonin 2500 dollarë.

Por tregu i avionëve privatë nuk u zhvillua siç ishte planifikuar, kështu që avioni amerikano-rus u gjend në një pozicion jashtëzakonisht të vështirë. Ndërsa në të njëjtën kohë, aftësitë e tij supersonike e bënë atë edhe më jofitimprurëse, pasi edhe Concorde u përball me vështirësi të konsiderueshme.

Diku në vitet 2000, Gulfstream u tërhoq përgjithmonë nga projekti dhe ideja e ndërtimit të një avioni privat supersonik. Sukhoi vazhdoi të kërkonte investitorë, por pa sukses.

Sidoqoftë, dështimi i S-21 nuk i ka penguar të tjerët nga projektimi i avionëve supersonikë për përdorim privat, si Boom Technologies me XB-1 të tij shumë mbresëlënës.

Por kjo nuk e ndryshon faktin që amerikanët dhe rusët u gjendën në të njëjtën dhomë projektimi.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu