Bananet mund të zhduken përgjithmonë, kjo është arsyeja

Kohëve të fundit, shkenca është përballur me një problem të kërpudhave që shkakton një sëmundje të quajtur “panamez”. Kjo lloj sëmundje sulmon plantacionet e bananeve në mbarë botën, rrjedhimisht duke rrezikuar ekzistencën e këtij fruti.

Deri më tani, në Australi, Azi Juglindore dhe pjesë të Afrikës e Lindjes së Mesme është përhapur virusi i cili sipas ekspertëve mund të zhdukë bananet në tërësi nëse nuk gjendet një bimë dhe lloj tjetër i bananeve që është rezistent ndaj kësaj sëmundje.

“Quentinis”, bananet që sot përbëjnë 99.9% të tregtisë globale të bananeve janë të rrezikuara shumë nga kjo sëmundje. Amen është një lloj tjetër i cili është larguar në të pesëdhjetat pas një sëmundje tjetër që ka sulmuar këtë frut.

Bananet qarkullojnë rreth 30 miliardë dollarë në vit në industrinë e tyre. Megjithatë, njerëzit janë gjithnjë e më të shqetësuar për shkak se nëse kjo sëmundje mund të vrasë një pemë të vetme atëherë mund të vrasë gjithë industrinë e bananeve.

Kompania tha se rezultatet paraprake të anketës ishin premtuese dhe se testimi do të fillonte në Ameriken Qendrore, Filipine dhe Turqi gjatë vitit të ardhshëm.

“Kjo nuk është vetëm në lidhje me rezistencën ndaj sëmundjeve, por edhe për të lehtësuar barrën për mjedisin. Llojet e reja duhet të përdorin më pak këpurdhëvrasës dhe se ka rendimentet më të larta. Testet kanë treguar se bima mund të përballet me kushtet më pak optimale klimatike për t’u rritur./Lajmi.net


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu