BE, marrëveshje për tregun e karbonit

Negociatorët e Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje herët të dielën për një rishikim të tregut të karbonit, instrumenti kryesor i BE-së për të luftuar ndryshimet klimatike, thanë Presidenca Çeke dhe Këshilli Evropian.

“Marrëveshja do të na mundësojë të arrijmë objektivat klimatike brenda sektorëve kryesorë të ekonomisë, duke siguruar njëkohësisht që qytetarët më të cenueshëm dhe mikro-sipërmarrësit të marrin mbështetje në tranzicionin klimatik”, tha ministri çek i Mjedisit Marian Jurecka.

Reformat e tregut të karbonit

Në rrezik ishte aftësia e BE-së për të kontribuar në luftën globale kundër ndryshimeve klimatike dhe për të arritur qëllimin e saj për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me 55 për qind deri në vitin 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990.

Për të arritur këtë qëllim, Bashkimit do t’i duhet të reformojë tregun e karbonit dhe të reduktojë më shpejt emetimet, gjë që e bën duke kërkuar që rreth 10,000 termocentrale dhe fabrika të blejnë leje për dioksid karboni.

Marrëveshja ende duhet të pranohet zyrtarisht nga Parlamenti Evropian dhe Këshilli Evropian.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu