Bexheti: Shqiptarët e bënë vendin bashkë me maqedonasit, në njëfarë mënyre edhe më të mirë se ata, Ne pranojmë krijimin e një Akademie të tretë Shqiptare

Ne, SHQIPTARËT, bashkë me maqedonasit, por edhe me të tjerët, e bëmë dhe e zhvilluam shtetin, në disa aspekte dhe më shumë se ata vetë, nga maqedonasit. Pranojnë apo jo, Maqedonia nuk është vetëm vendi i tyre. Kryetari i MANU-së, Akademik Kotsarev “thirr” për rezistencë ndaj proceseve integruese të vendit me pretekstin e ruajtjes së identitetit maqedonas, i cili përndryshe nuk kërcënohet. Akademikja Katica Qulafkova bëri një propozim për krijimin e një Akademie të tretë Shqiptare, por ne mund të ndahemi nga MANU MENJËHERË pa hezitim, transmeton InfoShqip.

Ne pranojmë ‘gaxhanë e hedhur’! Tashmë e kemi dëshmuar se dimë t’i bëjmë institucionet shkencore dhe arsimore edhe më të mira se ato!” – thotë akademiku Abdulmenaf Bejeti, anëtar i MANU-së dhe rektor i Universitetit të Stulovit në Tetovë, në rubrikën e tij me titull “Frustrimet akademike maqedonase”, për të cilën u raportua. nga gazeta “Lime” dhe media të tjera në gjuhën shqipe.

Bexheti shkruan: “Me këtë rast më duhet të reagoj publikisht ndaj qëndrimeve individuale të disa akademikëve maqedonas, përfshirë edhe kryetarin e MANU-së Kotsarev, i cili ndoshta është i motivuar nga akademikja Katica Kjulavkova dhe disa kolegë të tjerë. Nuk kam asgjë kundër pikëpamjeve individuale të secilit akademik. Mundohem t’i kuptoj, edhe pse nuk i shpjegoj. Kjo është gjithmonë përderisa nuk cenohet dinjiteti dhe interesi im kombëtar. Në mendjen e tyre, çfarëdo që të ndodhë, përgjegjësi jemi ne, SHQIPTARËT, të cilët së bashku me maqedonasit, por edhe të tjerë, e bëmë dhe e zhvilluam shtetin, në disa aspekte edhe më shumë se ata vetë, nga maqedonasit”.

“Nëse nuk na duan në rrethin e tyre, të përfaqësuar sa jemi dhe si jemi, ja ku po deklaroj publikisht, pa u konsultuar me bashkëqytetarët e tjerë shqiptarë, duke besuar se nuk do të kenë asnjë kundërshtim, se ne mund ta krijojmë. Por jo më “ilegale, informale dhe private”, siç kemi bërë në të kaluarën me institucionet tona fillestare, bazë, por të ndahemi MENJËHERË dhe pa hezitim me të gjitha mjetet financiare, hapësinore dhe teknike. Le të tërheqim menjëherë 30 për qind të buxhetit publik të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë dhe të bëhemi aksionarë me të gjitha pasuritë publike, të cilat janë krijuar nga paratë publike të taksapaguesve”.

Ju nuk mbijetoni së bashku rastësisht. Në vend që të kemi produktivitet shkencor, humbasim energjinë krijuese, duke u marrë me politikë ditore dhe fragmentime fetare, kulturore, etnike e të tjera. Nëse Katica Kulafkova, apo dikush tjetër, supozon se do të mund të na ‘shpërndajë’, pa na dhënë pjesën e pasurisë sonë, po mashtrojnë thellësisht veten, sepse pranojnë apo jo, fshati i Maqedonisë. nuk është vetëm vendi i tyre!”.

Në konkursin e fundit për përzgjedhjen e anëtarëve të rinj të MANU-së, ata treguan se nuk janë larguar nga mentaliteti i së kaluarës! Sa për ilustrim: në atë konkursin e fundit në Departamentin e Shkencave Sociale, që drejtoj unë, nga shtatë anëtarë me pesë vota pro, kaluam bindshëm kandidaturën e Prof.Dr. Mirushe Hoxhës, por në Kuvend, kandidatura e saj ishte ” e shkaterruar”. Nuk e pranuan! Puna e saj shkencore dhe akademike (tre mastera dhe dy doktoratura, kryesisht ndërkombëtare) me një biografi prej më shumë se 20 faqesh, tejkalon punën e të paktën gjysmës së anëtarëve ekzistues të Akademisë dhe – përsëri ajo nuk kaloi“!

“Tashmë e kemi dëshmuar se jo vetëm dimë të bëjmë institucione shkencore dhe arsimore, por dimë edhe ta bëjmë më mirë se ato. Ndaj ne pranojmë ‘gaxhën e hedhur’!”, thuhet në shkrimin e dërguar mediave./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu