Biden nënshkruan urdhrin ekzekutiv, shpall Gjykatën e Lartë “jashtë kontrollit”

Presidenti amerikan Joe Biden tha se në Shtetet e Bashkuara, aborti nuk do të ndalohet dhe nënshkroi një urdhër ekzekutiv për të mbrojtur aksesin ndaj abortit dhe kontracepsioneve, shkruan Reuters.

Mënyra më e shpejtë për gratë për të ushtruar të drejtën e tyre kushtetuese për një abort do të ishte përmes një ligji të miratuar nga Kongresi, tha Biden, pasi Gjykata e Lartë e Shteteve të Bashkuara vendosi në maj për t’ia mohuar grave këtë të drejtë.

“Ne nuk mund të lejojmë që Gjykata e Lartë të kufizojë liritë e pakontrolluara,” tha Biden ndërsa nënshkroi urdhrin ekzekutiv që kërkon të zbusë ndikimin e vendimit historik të Gjykatës së Lartë të SHBA.

Demokrati Biden ka qenë nën presionin e mbështetësve, veçanërisht progresistëve, për të ndërmarrë veprime pasi Gjykata e Lartë konservatore në maj përmbysi vendimin historik Roe v Wade që legalizoi abortin 50 vite më parë.

Fuqia e presidentit të SHBA është e kufizuar sepse shtetet federale mund të miratojnë ligje që do të kufizonin të drejtën e abortit dhe aksesin në kontracepsion, kështu që urdhri ekzekutiv i presidentit ka vetëm një ndikim të kufizuar. Sipas Shtëpisë së Bardhë, Biden do të drejtojë Departamentin e Shëndetësisë që të mbrojë dhe zgjerojë disponueshmërinë e “barnave për abortin” të miratuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave.

Ekspertët thonë se nuk ka gjasa që barnat për të ndërprerë shtatzëninë e hershme të jenë të disponueshme pa recetë. Urdhri presidencial nuk do të zbatohet për shtetet që kanë kufizuar tashmë aksesin në këto barna.

Biden do të udhëzojë gjithashtu Departamentin që t’u sigurojë grave akses në kujdesin mjekësor urgjent, shërbimet e planifikimit familjar dhe kontracepsionin, duke përfshirë pajisjen intrauterine (IUD).

Prokurori i Përgjithshëm dhe Shtëpia e Bardhë do të ofrojnë avokatë për të ofruar këshilla ligjore falas për pacientët që kërkojnë abort dhe për mjekët dhe objektet që kryejnë aborte.

“Kjo përfshin mbrojtjen e të drejtës për të udhëtuar jashtë vendit për kujdes mjekësor”, tha Shtëpia e Bardhë në një deklaratë.

Gjykata e Lartë riktheu pushtetin për të vendosur mbi abortin tek shtetet. Si rezultat, gratë me shtatzëni të padëshiruara do të duhet të udhëtojnë në vende të tjera ku aborti është i ligjshëm dhe i disponueshëm, të blejnë ilaçe për abortin në internet ose të kryejnë aborte potencialisht të rrezikshme jashtë objekteve shëndetësore zyrtare.

Biden dënoi vendimin e Gjykatës së Lartë, i cili u mirëprit me entuziazëm nga konservatorët dhe aktivistët kundër abortit.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu