Bullgarizimi edhe në Shqipëri, Sterjovski: Nuk ka pakicë bullgare në Shqipëri

Në një intervistë për televizionin shqiptar “Euronews Albania”, kryetari i partisë së vetme maqedonase, Aleancës Maqedonase për Integrim Evropian, MAEI, Vasil Sterjovski deklaroi se e konsideron Bullgarinë si bullgare, jo vetëm komunitetin maqedonas në Shqipëri, por edhe në vendet e Ballkanit dhe kjo lidhet me politikën e Sofjes ndaj Shkupit, transmeton InfoShqip.

Nuk ka pakicë bullgare në Shqipëri. E gjithë kjo lidhet me politikën dhe marrëdhëniet e shtetit bullgar, që ka në përgjithësi me kombin maqedonas dhe me Maqedoninë, por kudo që ka pakicë maqedonase në vendet e tjera të Ballkanit, Bullgaria pretendon se janë bullgarë. Bullgaria e zgjeroi propagandën e saj në zonat ku jeton minoriteti maqedonas në Shqipëri, në zonën e Gorës, Prespës dhe Golobërdës“, thotë Sterjovski.

Ai shton se, duke përfituar nga anëtarësimi në Bashkimin Evropian, Bullgaria, duke kërcënuar me veto, ka ushtruar presion ndaj Shqipërisë për të njohur një minoritet inekzistent.

“Duke përfituar nga anëtarësimi i saj në Bashkimin Evropian, Bullgaria ushtroi presion mbi Shqipërinë dhe në këtë mënyrë njohu një minoritet bullgar inekzistent në vitin 2017, kur asnjë kriter për njohjen e një pakice të tillë nuk u plotësua për shkak të të gjitha regjistrimeve të bëra në Shqipëri që nga krijimi i shtetit shqiptar deri më sot nuk ka asnjë person që është deklaruar bullgar.

Gjithashtu, në të gjitha raportet që Shqipëria i bën organizatave ndërkombëtare që monitorojnë të drejtat e minoriteteve, në asnjë prej këtyre raporteve nuk thuhet se shteti shqiptar ka deklaruar se ka një minoritet bullgar. Ishte nën presionin e Bullgarisë në vitin 2017 dhe kërcënimin e vetos për anëtarësimin e Shqipërisë në BE, u njoh një minoritet bullgar inekzistent“, thekson ai.

Ai vlerëson se minoriteti maqedonas ndihet i kërcënuar dhe sjellja e Bullgarisë “një ndërhyrje e brendshme në punët e Shqipërisë, nga e cila nuk ka asnjë reagim”.

Kam kërkuar, thekson ai, reagim nga institucionet shqiptare, por nuk ka një gjë të tillë.

Por, për fat të keq, për Shqipërinë prioritet ishte hapja e negociatave për anëtarësim në BE dhe se nuk do të kishte probleme me Bullgarinë, kjo propagandë bullgare u lejua të përhapet lirshëm. Fatkeqësisht, kemi ndërhyrje të rënda në punët e brendshme të Shqipërisë për asimilimin e minoritetit maqedonas“, tha Sterjovski për “Euronews Albania”, i shpallur si ish-deputet dhe kryetar i MAEI-t./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu