Cërvenkovski: Nënshkrimi i marrëveshjes me Bullgarinë ishte gabim i madh

Ish-presidenti Branko Cërvenkovski në debatin e organizuar nga Këshilli i Ambasadorëve me temë “Sfidat e politikës së jashtme të Maqedonisë”, tha se nënshkrimi i marrëveshjes me Bullgarinë ishte gabim i madh, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Ai iu referua sfidave serioze për politikën tonë të jashtme.

“Duke pasur parasysh se kemi më pak se një muaj nga samiti i BE-së në qershor, do të filloj procesin e integrimeve evropiane të Republikës së Maqedonisë.

Ju mund të habiteni, por çështjen e detyrës në publikun tonë “të jesh apo të mos jesh”, që është marrja e datës për negociata dhe vetoja bullgare, do ta trajtoj pak më vonë. Jo për të relativizuar apo pakësuar rëndësinë e saj të madhe, por për ta trajtuar gjithashtu, duke pasur parasysh kontekstin më të gjerë dhe pamjen e madhe, të cilës, për mendimin tim, nuk i kushtojmë vëmendje të mjaftueshme.

Për të qenë më i qartë se çfarë dua të them, do të jap një shembull. Kohët e fundit kemi qenë dëshmitarë se sa më shumë kohë, rëndësi dhe analizë në publikun tonë i është kushtuar deklaratës së Karakaçanov sesa deklaratës së Presidentit Macron në të cilën ai shpalli se si e sheh të ardhmen e BE-së dhe të kontinentit evropian në tërësi, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Ne veprojmë sikur fillimi i negociatave të jetë një qëllim në vetvete dhe jo vetëm një fazë e një procesi të gjatë me sfida serioze dhe një fund të pasigurt, nga e cila nuk do të varemi jo vetëm nga rezultatet dhe arritjet tona, por edhe nga planet dhe interesat e anëtarëve ekzistues, veçanërisht të anëtarëve më të fuqishëm të BE-së”, tha Cërvenkovski.

Cërvenksovski foli edhe për marrëdhëniet me Bullgarinë ku tha se ato janë më të këqija se para nënshkrimit të marrëveshjes.

“Marrëdhëniet me Bullgarinë janë pakrahasueshme më të këqija pas nënshkrimit të marrëveshjes sesa para nënshkrimit të marrëveshjes. Ose të jem i drejtpërdrejtë. Nënshkrimi i marrëveshjes së Miqësisë dhe Bashkëpunimit me Bullgarinë me një përmbajtje të tillë, veçanërisht me formulimin e një “historie të përbashkët” dhe formimin e një komisioni të përzier për histori me mandat për të arbitruar ngjarjet dhe personalitetet historike, ishte një gabim i madh”, tha Cërvenkovski./Telegrafi/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu