Ç’po ndodh me çmimet në Gjermani?

Çmimet e prodhimit në Gjermani vazhdojnë të rriten me ritme marramendëse. Kështu, në shtator ishin 45.8 për qind më të larta se 12 muaj më parë.

Në gusht dhe shtator, u regjistrua rritja më e shpejtë vjetore e çmimeve të prodhimit që nga fillimi i matjeve në vitin 1949.

Drejtuesi kryesor i rritjes së çmimit është ende çmimi i energjisë, i cili është mbi dyfishuar në 12 muaj nga 132.2 për qind. Gjithashtu, produktet gjysëm të gatshme, investimet dhe mallrat e konsumit gjithashtu u rritën në çmim, pjesërisht për shkak të produkteve energjetike.

Duke përjashtuar energjinë, çmimet e prodhimit u rritën 14 për qind nga viti në vit në shtator, tha Byroja Federale e Statistikave.

Ekonomisti i Commerzbank, Ralph Zolwin beson se norma bazë është një shenjë e mirë, sepse lë të kuptohet për lehtësimin e inflacionit të çmimeve.

Zolwin ia atribuon këtë uljes disamujore të çmimit të produkteve gjysëm të gatshme, duke shtuar se ai shpreson për një lehtësim të presionit mbi çmimet e prodhuesve në muajt e ardhshëm.

Këto çmime u rritën më shumë sesa kishin parashikuar ekonomistët nga gushti në shtator, me 2.3 në vend të 1.5 për qind. Ndryshe, kërcimi mujor prej 7.9 për qind në periudhën korrik-gusht është rekord i ri.

Çmimet e prodhimit pasqyrojnë presionin inflacionist në nivelin e prodhimit, domethënë çmimet me të cilat prodhuesit shesin produktet e tyre.

Ato konsiderohen si një tregues i hershëm i inflacionit, pasi si rregull ato derdhen në çmimet e shitjes me pakicë. /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu