Danimarka dhe Gjermania po ndërtojnë tunelin më të gjatë nënujor në botë, do kushtojë mbi 7 mld euro

Tuneli më i gjatë nënujor në botë do të lidhë Danimarkën dhe Gjermaninë, duke shkurtuar kohën e udhëtimit midis dy vendeve kur të hapet në vitin 2029. Pas më shumë se një dekade planifikimi, ndërtimi i tunelit Fehmarnbelt filloi në vitin 2020.

Ai do të presë fabrikën që së shpejti do të ndërtojë 89 seksionet masive të betonit që do të përbëjnë tunelin.

Pritja është që linja e parë e prodhimit të jetë gati në fund të vitit, ose në fillim të vitit të ardhshëm”, tha Henrik Vincentsen, CEO i Femern A/S, kompania shtetërore daneze përgjegjëse për projektin.

“Deri në fillim të vitit 2024 ne duhet të jemi gati për të zhytur elementin e parë të tunelit.”

Tuneli, i cili do të jetë 18 kilometra (11.1 milje) i gjatë, është një nga projektet më të mëdha të infrastrukturës në Evropë, me një buxhet ndërtimi prej mbi 7 miliardë euro (7.1 miliardë dollarë).

Ai do të ndërtohet përgjatë Brezit Fehmarn, një ngushticë midis ishullit gjerman të Fehmarn dhe ishullit danez të Lolland, dhe është projektuar si një alternativë ndaj shërbimit aktual të trageteve nga Rodby dhe Puttgarden, i cili transporton miliona pasagjerë çdo vit.

Aty ku kalimi tani zgjat 45 minuta me traget, do të duhen vetëm shtatë minuta me tren dhe 10 minuta me makinë.

Udhëtim më i shpejtë

Tuneli, emri zyrtar i të cilit është Fehmarnbelt Fixed Link, do të jetë gjithashtu tuneli më i gjatë i kombinuar rrugor dhe hekurudhor kudo në botë. Ai do të përbëhet nga dy autostrada me dy korsi, të ndara nga një kalim shërbimi, dhe dy shina hekurudhore të elektrizuara.

Sot, nëse do të bëni një udhëtim me tren nga Kopenhaga në Hamburg, do t’ju duheshin rreth katër orë e gjysmë,” thotë Jens Ole Kaslund, drejtor teknik në Femern A/S, kompania shtetërore daneze përgjegjëse për projektin.

“Kur të përfundojë tuneli, i njëjti udhëtim do të zgjasë dy orë e gjysmë.”

“Sot shumë njerëz fluturojnë midis dy qyteteve, por në të ardhmen do të jetë më mirë të merrni vetëm trenin,” shton ai.

I njëjti udhëtim me makinë do të jetë rreth një orë më i shpejtë se sot.

Përveç përfitimeve për trenat dhe makinat e pasagjerëve, tuneli do të ketë një ndikim pozitiv në kamionët e mallrave dhe trenat, thotë Kaslund, sepse krijon një rrugë tokësore midis Suedisë dhe Evropës Qendrore që do të jetë 160 kilometra më e shkurtër se sot.

Puna fillon

Projekti daton në vitin 2008, kur Gjermania dhe Danimarka nënshkruan një traktat për ndërtimin e tunelit. Më pas u desh më shumë se një dekadë që të miratohej legjislacioni i nevojshëm nga të dy vendet dhe të kryheshin studime të ndikimit gjeoteknik dhe mjedisor.

Ndërsa procesi përfundoi pa probleme nga pala daneze, në Gjermani një numër organizatash, duke përfshirë kompani tragetesh, grupe mjedisore dhe bashki lokale, apeluan kundër miratimit të projektit mbi pretendimet për konkurrencë të pandershme ose shqetësime mjedisore dhe zhurmash.

Në nëntor 2020, një gjykatë federale në Gjermani hodhi poshtë ankesat.

Tani porti i përkohshëm në zonën daneze ka përfunduar, disa faza të tjera të projektit janë duke u zhvilluar, duke përfshirë gërmimin e kanalit aktual që do të presë tunelin, si dhe ndërtimin e fabrikës që do të ndërtojë seksionet e tunelit. Çdo seksion do të jetë 217 metra i gjatë (afërsisht gjysma e gjatësisë së anijes më të madhe të kontejnerëve në botë), 42 metra e gjerë dhe 9 metra e lartë.

Një ndikim më i gjerë

Deri në 2,500 njerëz do të punojnë drejtpërdrejt në projektin e ndërtimit, i cili është ndikuar nga problemet globale të zinxhirit të furnizimit.

Zinxhiri i furnizimit është një sfidë për momentin, sepse çmimi i çelikut dhe lëndëve të tjera të para është rritur. Ne marrim materialet që na nevojiten, por është e vështirë dhe kontraktorëve tanë u është dashur të rrisin numrin e furnitorëve për t’u siguruar që mund të marrin atë që kanë nevojë. Kjo është një nga gjërat që ne po shikojmë me të vërtetë tani, sepse furnizimi i qëndrueshëm i lëndëve të para është thelbësor”, thotë Vincentsen.

Michael Svane i Konfederatës së Industrisë Daneze, një nga organizatat më të mëdha të biznesit të Danimarkës, beson se tuneli do të jetë i dobishëm për bizneset përtej vetë Danimarkës.

Tuneli Fehmarnbelt do të krijojë një korridor strategjik midis Skandinavisë dhe Evropës Qendrore. Transferimi i përmirësuar hekurudhor do të thotë më shumë mallra që lëvizin nga rruga në hekurudhë, duke mbështetur një mjet transporti miqësor ndaj klimës. Ne i konsiderojmë lidhjet ndërkufitare një mjet për krijimin e rritjes dhe vendeve të punës jo vetëm në nivel lokal, por edhe kombëtar”, tha ai për CNN.

Ndërsa disa grupe mjedisore kanë shprehur shqetësime në lidhje me ndikimin e tunelit në brezin Fehmarn, Michael Lovendal Kruse i Shoqatës Daneze për Ruajtjen e Natyrës mendon se projekti do të ketë përfitime mjedisore.

Si pjesë e tunelit Fehmarnbelt, do të krijohen zona të reja natyrore dhe shkëmbinj nënujorë prej guri në anën daneze dhe gjermane. Natyra ka nevojë për hapësirë ​​dhe si rezultat do të ketë më shumë hapësirë ​​për natyrën,” thotë ai.PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu