Deklarata në Samarkand: Kina, Rusia dhe India në një bllok të ri

Zgjerimi i Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait (SCO) dhe bashkëpunimi i saj më i thellë me shoqatat ndërkombëtare do të kontribuojnë në sigurinë dhe stabilitetin në rajon, sipas Deklaratës së Samarkandit të SCO-së të miratuar të premten.

“Shtetet anëtare theksuan idenë se zgjerimi i SCO-së dhe thellimi i mëtejshëm i bashkëpunimit me shtetet vëzhguese, partnerët në dialogun e SCO-së dhe shoqatat ndërkombëtare do të ndërtojë potencialin e organizatës dhe do të kontribuojë në forcimin e mëtejshëm të rolit të saj në skenën ndërkombëtare si një organizatë shumëpalëshe. mekanizmi për zgjidhjen e problemeve urgjente të kohës sonë dhe kontributin për sigurinë, stabilitetin dhe zhvillimin e qëndrueshëm në rajon”, thuhet në deklaratë.

Anëtarët e SCO-së janë Kina, Rusia, India, Kazakistani, Kirgistani, Pakistani, Taxhikistani dhe Uzbekistani.

Armenia, Azerbajxhani, Kamboxhia, Nepali, Sri Lanka dhe Turqia konsiderohen vende partnere të SCO-së.

Popullsia e vendeve anëtare të SCO-së përbën gjysmën e popullsisë së botës.

Vendet pjesëmarrëse konfirmuan të premten hapjen e SCO-së ndaj vendeve të interesuara, qëllimet dhe aspiratat e të cilave janë në përputhje me kriteret dhe kushtet e përfshira në dokumentet ligjore të organizatës.

Ata theksuan rëndësinë e vendimit të marrë më 17 shtator 2021 në samitin e Dushanbe-s për fillimin e procedurës së pranimit të Iranit. Të premten, u nënshkrua një memorandum mbi detyrimet e Iranit me qëllim të anëtarësimit në SCO si një vend anëtar i plotë.

Anëtarë dhe partnerë të rinj

Deklarata thekson gjithashtu rëndësinë e vendimit për fillimin e procedurës për pranimin e Republikës së Bjellorusisë.

“Shtetet anëtare vërejnë me kënaqësi vendimin për t’i dhënë statusin e partnerit në dialogun me SCO Mbretërisë së Bahreinit, Republikës së Maldiveve, Shtetit të Kuvajtit, Emirateve të Bashkuara Arabe dhe Republikës së Unionit të Mianmarit. Ata gjithashtu theksuan se është nënshkruar një memorandum për dhënien e statusit të partnerëve në dialogun me SCO Republikës Arabe të Egjiptit, Mbretërisë së Arabisë Saudite dhe Shtetit të Katarit”,
thuhet në deklaratë.

Përveç kësaj, vendet anëtare mirëpritën nënshkrimin e memorandumeve të mirëkuptimit nga Sekretariati i SCO-së me Sekretariatin e Përgjithshëm të Lidhjes së Shteteve Arabe, UNESCO-n, Komisionin Ekonomik dhe Social për Azinë dhe Paqësorin.

“Shtetet anëtare do të vazhdojnë të kërkojnë këndvështrime të përbashkëta për çështjet e politikës së jashtme me interes të përbashkët, duke përfshirë organizatat ndërkombëtare dhe forumet ndërkombëtare,” thuhet në deklaratë.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu