Deputetët dhanë “dritën jeshile”, shteti do të marrë 530 milionë euro të reja borxh

Deputetët sot në seancën e 92-të plenare të Kuvendit votuan pas procedurë të shkurtuar miratimin e projektligjeve për huamarrjen e Republikës së Maqedonisë së Veriut nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) me linjë kreditore për maturi dhe likuiditet si dhe për huamarrjen e vendit me kredi nga Banka Ndërkombëtare për Rindërtim dhe Zhvillim – Banka Botërore sipas Marrëveshjes së Huasë për financimin e Projektit për Ndërtimin e Institucioneve Efektive, Transparente dhe Përgjegjëse për Menaxhimin e Financave Publike, transmeton InfoShqip.

Koordinatori i Grupit Parlamentar të VMRO-DPMNE-së, Nikolla Micevski, në një vërejtje procedurale theksoi se “performanca e keqe ekonomike e Qeverisë shihet nga institucionet financiare ndërkombëtare dhe bankat, prandaj huamarrja me eurobond do të jetë jashtëzakonisht e shtrenjtë dhe me norma e interesit prej tetë për qind”.

Këto ligje aktuale vijnë në një situatë shumë të keqe ekonomike, që është alarmante. Nga viti 2017 borxhi publik është rritur për tre miliardë euro, pra me 600 milionë euro në vit. Ne jemi thelbësisht kundër huamarrjes që vetëm ju dini ta bëni, pa masa të caktuara dhe pa vizion për të ecur përpara, sepse çmimin në fund do ta paguajnë qytetarët dhe mund të rrezikojë sigurimin e pensioneve, pagesën e pagat, standardi i studentëve dhe të gjitha reagimet e qytetarëve“, theksoi Micevski.

Ai theksoi se për të dëshmuar se nuk janë pengesë për ligjet në Kuvend, deputetët e VMRO-DPMNE-së do të jenë pro miratimit të këtyre projektligjeve, sepse, siç tha, FMN-ja dhe Banka Botërore “do të kontrollojnë shpenzimet e parave publike dhe nuk do të lejojnë që qeveria të vjedhë si më parë”.

Zëvendësministri i Financave Filip Nikoloski në seancë shpjegoi se pse Qeveria kërkon që këto ligje të miratohen pas procedurës së shkurtuar.

Deputeti i VMRO-DPMNE-së, Jovan Jaulevski, kërkoi që rendi i ditës së seancës të plotësohet me pikën Projektligji për ushqimin e subvencionuar të studentëve, i cili ishte refuzuar nga kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, me arsyetimin se kjo pikë është vendosur në rendin e ditës të seancës, e cila do të mbahet më 16 nëntor.

Apeloj, nëse ju interesojnë studentët, ta përkrahni zgjidhjen e VMRO-DPMNE-së dhe grupit parlamentar dhe ta tejkalojmë përfundimisht këtë sagë. Unë justifikoj dhe mbështes protestën e sotme të studentëve para Parlamentit, sepse kërkesat e studentëve janë modeste. Apeloj, nuk duhet të jenë pikat e VMRO-DPMNE-së, nëse doni ta nënshkruani atë ligj le të jetë i përbashkët, sepse studentët janë e ardhmja e Republikës së Maqedonisë“, tha Jauleski./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu