Dy milionë vende të lira pune, Gjermania nis eksperimentin e punës 4-ditore

Me 2 milionë vende të lira pune dhe gjysmën e bizneseve të vendit të paaftë për të gjetur staf të kualifikuar, Gjermania po eksploron punën katërditore si një zgjidhje për mungesën e saj të madhe të fuqisë punëtore.

Në nismën e shoqërisë jofitimprurëse “4 Day Ëeek Global” (4DWG) dhe kompanisë së konsulencës menaxheriale “Intraprenör” marrin pjesë 45 kompani dhe vlerësohet se në programin “pilot” do të marrin pjesë gjithsej 600 kompani. Mbikëqyrja dhe vlerësimi shkencor i provës gjashtëmujore kryhet nga Universiteti i Münster-it.

4DWG, e cila tashmë ka nisur programe të ngjashme në vende të tjera, beson se kufizimi i ditëve të punës duke mbajtur pagat në të njëjtin nivel do të çojë në rritjen e produktivitetit për punëdhënësit dhe kushte më të mira jetese për punëtorët, gjë që pritet të tërheqë më shumë kandidatë që nuk janë në gjendje ose nuk dëshiron të punojë pesë ditë në javë.

Në dekadat e fundit, modele të ndryshme janë testuar herë pas here, duke synuar t’i përgjigjen nevojës së punëtorëve për të kombinuar punën e tyre me një cilësi më të mirë jetese.

Interesi për punën 4-ditore u rrit në fillim të viteve 1970, me modelin më të zakonshëm që parashikonte 10 orë punë në ditë për katër ditë në javë.

Ministri i Ekonomisë Robert Habeck vlerësoi së fundmi 2 milionë vende të lira pune në Gjermani dhe 90 miliardë humbje për ekonominë gjermane në vitin 2023 vetëm nga kjo.

Madje ai parashikoi se deri në vitin 2035, nëse nuk ndryshon asgjë, pozicionet mund të rriteshin në 5 milionë. Për më tepër, sipas të dhënave nga kompania e sigurimeve DAK, punëtorët vitin e kaluar kanë kaluar mesatarisht 20 ditë sëmundje, duke i kushtuar ekonomisë 26 miliardë euro.

Në një sondazh të fundit nga Instituti Forsa, 71% e të anketuarve do të dëshironin të kishin opsionin e një jave katër-ditore, ndërsa 77% thanë se do të binin dakord me një plan përkatës të qeverisë.

Përfundimet e para nga programi pritet të jenë të disponueshme në vjeshtë të këtij viti. /abcnews.al


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu