E padiskutueshme: Kosova, nga e enjtja vetëm me euro e pa dinarë

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Besnik Bislimi, ka konfirmuar se nga e enjtja do të fillojë zbatimi i vendimit të Bankës Qendrore të Kosovës, i cili parasheh që pagesat me para të gatshme të bëhen ekskluzivisht në euro, pa praninë e dinarit serb.

Bislimi tha se do të sigurohet “kalimi” nga dinari në euro dhe se zbatimi i vendimit nuk nënkupton ndalim të transferimit të parave nga Serbia.

“Dekreti i Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, i cili do të hyjë në fuqi më 1 shkurt, as nuk e ndalon, as e lejon dhe as nuk e trajton dinarin”, tha Bislimi, duke theksuar se euro do të jetë valuta e vetme në Kosovë.

“Qëllimi përfundimtar i rregullores është mbrojtja e konsumatorëve dhe sistemit të pagesave në Kosovë. Lënda e rregullimit nuk ka qenë dhe nuk është ndalimi i qarkullimit të ndonjë valute të caktuar në vend, sepse ajo temë është e rregulluar me Kushtetutë”, tha Bislimi në konferencën për media.

Ai ka shtuar se institucionet e Kosovës kanë kërkuar nga udhëheqja e Bankës Qendrore të Kosovës që të vendoset një linjë komunikimi me Bankën Kombëtare të Serbisë në mënyrë që të gjenden mekanizmat e duhur për fondet që vijnë nga Serbia.

Ai po ashtu tha se zbatimi i rregullores nuk nënkupton ndalim të transfertave nga Serbia dhe as gjoba të mundshme për mbajtjen e valutës së një shteti tjetër.

Presidentja Vjosa Osmani tha se janë duke u diskutuar për gjetjen e një zgjidhjeje praktike për zbatimin e rregullores së re të Bankës Qendrore të Kosovës.

Banka Qendrore e Kosovës: Vendimi nuk është politik

Guvernatori i Bankës Qendrore të Kosovës, Ahmet Ismaili, ka hedhur poshtë mundësinë e anulimit të dekretit për ndalimin e qarkullimit të dinarëve në Kosovë.

“Qëndrimi i Bankës Qendrore nuk është politik. Ne i kemi vendosur rregullat dhe ato duhet të zbatohen”, ka thënë Ismaili para gazetarëve.

“Deri në fund të janarit, automjetet transportuese mund të hynin në Kosovë dhe të sillnin para të gatshme, për ta dërguar ku të dëshironin. Fatkeqësisht, edhe banka e licencuar Komercijalna Banka, e cila tani është në proces të mbylljes, është shfrytëzuar për transport”, tha ai.

Ismaili pohon se në bazë të të dhënave të raportuara nga ajo bankë në Bankën Qendrore të Kosovës, ato nuk përputhen me vëllimin e transaksionit që ka raportuar.

“Kjo do të thotë se Banka Qendrore e Kosovës nuk ishte në gjendje të vlerësonte në mënyrë efektive punën e bankës që punonte në atë kohë”, shpjegoi ai.

Në vitin 2002, Kosova miratoi euron si monedhë të saj, por dinari ende përdorej në vendet me shumicë serbe.

Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës kërkuan shtyrjen e zbatimit të rregullores, pasi siç thanë, kjo mund të ndikojë negativisht tek qytetarët që marrin pagesa nga Serbia.

Por Prishtina nuk e ka marrë në konsideratë këtë këshillë të ndërkombëtarëve. /tesheshi.com/


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu