EKSKLUZIVE/ Ja detajet e marrëveshjes me Greqinë për emrin (DOKUMENT)

InfoShqip ka ardhur deri tek disa informata të marra nga një burim i besueshëm në Greqi, ku jepen detajet e marrëveshjes mes Maqedonisë dhe Greqisë për çështjen e emrit. Në dokument thuhet se emri i ri do të jetë Republika e Maqedonisë së Re, ndërsa verzioni i shkrutuar do të jetë Maqedonia e Re.

Në dokument qëndrojnë edhe zgjidhjet për çështjet me kishën, gjuhën dhe identitetin, njofton InfoShqip.com

Në vazhdim InfoShqip.com ju sjell dokumentin e plotë në Maqedonisht, Anglisht, Greqisht dhe Shqip.

—-Emri: Republika e Maqedonisë së Re

-Име/name: Република Нова Македонија(мк-кир) – Republika Nova Makedonija(mk-lat) – Republic of New Macedonia(eng) – Δημοκρατία της Νέα Μακεδονία(gr) – Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)

—Emri i shkurtuar: Maqedonia e Re

– Скратен назив/short name: Нова Македонија – Nova Makedonija(mk), New Macedonia(eng), Νέα Μακεδονία(gr).

—-Gjuha: Maqedonishtja moderne

-Јазик/language: СОВРЕМЕН Македонски јазик – Sovremen Makedonski jazik(мк), MODERN Macedonian/Makedonski(eng), Σλαβομακεδονική γλώσσα – Slavomakedoniki glossa(gr).

—-Nacionaliteti: Maqedonas/ Maqedonasit e ri

-Националност/Nationality (Државјанство): Македонско / New Macedonian.

—–Kisha: Kisha e Re Pravosllave Maqedonase

-Црква/Church: Нова Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија(мк), New Macedonian Orthodox Church – Ohrid Archbishopric(eng), Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας(gr). Наредниве 2 точки не треба да се предмет на преговори и договори, тие се производ на самоопределување на луѓето и колективите/these 2 issues should not be included in the contract:

—–Identiteti: Maqedonas (për Maqedonasit), Maqedonasit Etnik (për ndërkombëtarët) Sllavomaqedonasit ( për Grekët)

-Идентитет на македонскиот народ/Ethnic identity: Македонец/Македонка/Македонци(мк), Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians(eng), Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones(gr).

—–Identiteti i Maqedonasve të Greqisë: Maqedonasit e Greqisë (për Maqedonasit dhe ndërkombëtarët) Maqedonas( për Grekët)

-Идентитет на грците кои регионално се идентификуваат како македонци/Identity of Greek Macedonians: Грчки македон/Грчки македони(мк), Greek Macedon/Greek Macedons (eng), Μακεδονικό/Makedoniko – Μακεδόνες/Makedones(gr).

InfoShqip.com njofton se dokumenti nuk është zyrtar dhe për të njëjtin nuk mban llogari për origjinalitetin e tij. Dokumenti është marrë nga burime greke.


16 KOMENTET

 1. DRAFT UNITED NATIONS RESOLUTION

  The General Assembly,

  Taking into considerations that “the Former Yugoslav Republic of Macedonia”, admitted into to the United Nations membership in 1993, by the Resolution 47/225, upon recommendation of the Security Council Resolution 817 (1993), had been until present day recognized by the enormous majority of United Nations members by its Constitutional name and that negotiations with Greece over the State’s name didn’t yielded in any outcome,

  Considering Articles 2 (particularly par.1,4,7) and 4(1) of the Charter of the United Nations,

  Heaving in mind also the General Assembly Resolutions 113/II of 1947 and 197/III of 1948, and particularly the Advisory Opinion of the International Court of Justice delivered on 28 of May, 1948, relating to inadmissibility of preconditions for membership outside of the scope of the exhaustive conditions of Article 4(1) of United Nations Charter,

  Reaffirming that every state naturally has an inherent right to a name and that determination of the state’s names represent the subject of their sovereign domestic jurisdiction,

  Reaffirming also that state’s names, as a legal identity of international subjects is essential element of their juridical personality, and their statehood,

  For the purpose to resolve the long term unusual and unacceptable membership status of the state member of the United Nations, issue originated from the unusual admission resolutions stipulating preconditions outside of the scope of the exhaustive conditions of Article 4(1) of the Charter of the United Nations, and for the purpose to protect the order of the United Nations and particularly the legal representation in the United Nations System,

  Decides to extend the membership of the state provisionally referred as “the Former Yugoslav Republic of Macedonia” under its official constitutional name Republic of Macedonia.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu