Emigracioni masiv po boshatis shkollat ​​në Shqipëri

Emigrimi masiv shkaktoi ulje të numrit të nxënësve në Shqipëri, kështu që në katër vitet e fundit janë mbyllur 103 shkolla në të gjithë vendin, transmeton InfoShqip.

Si pasojë e rënies së numrit të nxënësve, shumë institucione arsimore të arsimit parauniversitar janë mbyllur dhe të tjera janë bashkuar me ato të rretheve më të afërta. Kemi shifra të tilla që duken të pabesueshme. Sipas Administratës së Përgjithshme të Arsimit, që nga viti 2018 janë mbyllur 103 shkolla në të gjithë vendin, thotë kryetari i sindikatës së arsimit“, Nevruz Kapteli.

Një nga shembujt e shumtë të tillë, thekson ai, është se vetëm këtë vit shkollor në të vetmen gjimnaz në qytetin verior të Kuksit, ka pesë paralele më pak se vitin e kaluar dhe kjo për shkak të emigrimit masiv të të rinjve në. Britania e Madhe, një fenomen mjaft i pranishëm në këtë pjesë të Shqipërisë.

Sipas Kaptellit, mungesa e investimeve në infrastrukturë është një tjetër arsye që prek braktisjen e shkollës, sepse “komunitete të tëra harrohen nga qeveria”.

Sipas tij, braktisja e arsimit nga nxënësit e komunitetit rom dhe egjiptian mbetet pa zgjidhje.

Kjo është për shkak të mungesës së mbështetjes financiare nga institucionet shtetërore. Nga takimet që kemi pasur me mësimdhënësit, arsyeja kryesore pse nxënësit e këtyre komuniteteve nuk vijnë në shkollë është varfëria dhe disa prej tyre janë pa prindër. Dhe imagjinoni një vajzë 12-vjeçare që jeton pa prindër për të mbajtur vëllain dhe motrën e saj në shtëpi pa asnjë shqetësim ekonomik“, thekson ai.

Jo vetëm pa nxënës, vlerëson ai, por shkollat ​​rrezikojnë të mbeten pa mësues, për shkak të emigrimit, por edhe pakënaqësisë me pagat dhe mospagesën e parave për transport./InfoShqip.com


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu