Fibromialgjia: Dhimbja e vazhdueshme e muskujve, cilat janë shkaqet dhe si shfaqet

Fibromialgjia (FM) është një sëmundje, e cila shkakton dhembje të përgjithshme muskuloskeletike, në formë kronike, e shoqëruar me dobësi të përgjithshme trupore, mungesë përqendrimi, pagjumësi, plogështi, dhimbje koke të vazhdueshme etj.

Shkaku i saktë i kësaj është i panjohur, por besohet se përfshin faktorë psikologjikë, gjenetikë, neurobiologjikë dhe mjedisorë. Shkencëtarët besojnë se fibromialgjia intensifikon ndjenjat e dhimbjes sepse në fakt ndikon në mënyrën se si truri dhe palca kurrizore përpunojnë sinjalet e dhimbjes.

Epidemiologjia

Fibromialgjia është një shkaktar i zakonshëm e dhembjes kronike dhe shkaktari më i shpeshtë i dhembjes muskulo-skeletike te femrat e moshës 22-55 vjeç. Është rreth 6 herë më e shpeshtë te femrat se të meshkujt dhe mund të shfaqet edhe tek fëmijët.

Klinika e sëmundjes

Fibromialgjia karakterizohet nga dhembje e përgjithshme kryesisht muskulare, shoqëruar me dobësi trupore, shpesh edhe me simptoma somatike ose çrregullime psikiatrike, dhimbje koke, pagjumësi.

Simptoma te tjera

Këto janë më pak specifike por përfshijnë: dhimbje abdominale, sindroma e zorrës së irrituar, dhimbje të kafazit të krahërorit, dhimbje pelvike etj. Megjithëse sindromi i zorrës së irrituar është gjetje e shpeshtë, sëmundja e Refluksit Gastrointestinal (urthi), është gjithashtu simptomë shoqëruese e këtyre pacientëve. Ankesa të tjera përfshijnë: tharje të syve, simptoma të tipit të alergjisë, rrahje të shpeshta të zemrës, vështirësi në frymëmarrje, ndryshime në peshë, djersitje e shtuar gjatë natës etj.

Ekzaminimi

Në ekzaminimin fizik të këtyre pacientëve vërehet ndjeshmëri e shtuar e indit muskuloskeletik, në disa zona anatomike specifike. Diagnoza vendoset nëpërmjet vlerësimit të kujdesshëm të simptomave që paraqet pacienti, ekzaminimit të kujdesshëm fizik, si dhe nëpërmjet disa analizave laboratorike që përgjithesisht janë për të përjashtuar sëmundje të tjera reumatizmale, kryesisht inflamatore si: Arthriti Rheumatoid, Lupusi Eritematoz Sistemik, Sindromi Sjogren, Spondiliti Ankilozant, Polimialgjia Rheumatike, Miopatite metabolike etj.

Trajtimi

Trajtimi është medikamentoz dhe ndihmues që konsiston në përmirësimin e cilësisë së jetës së pacientit. Për më shumë informacion duhet të caktoni vizitë me mjek reumatolog.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu