Gabimi i kushtoi shumë shtrenjtë, ​Franca shkatërron 27 milionë euro

Franca shkatërroi dhe ri-preu 27 milionë monedha pasi dështoi të kërkonte miratimin e dizajnit nga BE, pas së cilës monedhat u zbuluan se nuk ishin në përputhje.

Monnaie de Paris, një minierë në Francë, prodhoi monedha 10, 20 dhe 50 cent me dizajnin e ri në nëntor, por më vonë u zbulua se mënyra se si u përshkruan yjet në flamurin e BE-së nuk përputhej me kërkesat shumë të sakta të Komisioni Evropian.

Sipas ligjit të BE-së, vendet mund të ndryshojnë dizajnin e faqes “kombëtare” të monedhave euro çdo 15 vjet, por atyre u duhet drita jeshile nga Komisioni, si dhe nga qeveritë e tjera të eurozonës, të cilat duhet të njoftohen dhe të kenë shtatë ditë për të paraqitur kundërshtime, shkruan Politico.

Franca kontaktoi Komisionin në mënyrë joformale në nëntor, përpara se të bënte një kërkesë zyrtare për miratimin e dizajnit, por nenexhiku vazhdoi prodhimin pa pritur miratimin e BE-së. Më pas erdhi një paralajmërim jozyrtar nga Komisioni duke theksuar se dizajni i ri nuk përputhej me rregullat e BE-së, sipas një zyrtari të ministrisë franceze të ekonomisë me njohuri të drejtpërdrejta për këtë çështje.

Një zëdhënës i Komisionit nuk pranoi të komentojë mbi shkëmbimin e mëparshëm informal të informacionit me Francën, por konfirmoi se Thesari francez kishte paraqitur zyrtarisht një dizajn të korrigjuar më 12 dhjetor, i cili mori miratimin e BE-së më 21 dhjetor. Monedhat e reja do të prezantoheshin gjatë vizitës së ministrit francez të Ekonomisë dhe Financave, Bruno Le Maire, në selinë prestigjioze të Monnaie në Paris.

Jo çuditërisht, kjo nuk ndodhi në fund. Tani filloi loja e fajit mes Monnaie dhe qeverisë. Një zyrtar i Ministrisë së Ekonomisë franceze theksoi se Monnaie është një kompani publike autonome dhe jo pjesë e administratës franceze. Kjo do të thotë që Monnaie duhet të përballojë koston e plotë të ri-prerjes së monedhave.

“Nuk do të ketë kosto për taksapaguesit francezë, pasi kompania do t’i thithë ato në kostot e saj operative”, shpjegoi ai.

Dizajni i monedhave të reja të propozuara nga qeveria franceze dhe të konfirmuar nga Komisioni është ende një sekret dhe do të zbulohet para pranverës, njoftoi Ministria e Ekonomisë së Francës.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu