Gjykata e Lartë e Miçiganit merr vendimin e rëndësishëm për Donald Trump

Gjykata e Lartë e Miçiganit ka rrëzuar një përpjekje për të hequr ish-presidentin Donald Trump nga votimi paraprak i vitit 2024 bazuar në “ndalimin kryengritës” të Kushtetutës së SHBA. Rezultati, i cili përgjithësisht pritej, është një fitore për ish-presidentin, megjithëse një përpjekje për ta hequr atë mund të rinovohet për zgjedhjet e përgjithshme. Vendimi i së mërkurës është në kontrast me vendimin e fundit nga Gjykata e Lartë e Kolorados, e cila e hoqi Trumpin nga votimet e saj paraprake për shkak të rolit të tij në trazirat e Kapitolit të 6 janarit. Vendimi është pezulluar në pritje të apelit.

Me këto vendime dyluftuese, apelimet e pritshme në Gjykatën e Lartë të SHBA bëhen edhe më kritike, veçanërisht ndërsa kombi shkon drejt fillimit të zgjedhjeve paraprake të vitit 2024. Ndryshe nga Kolorado, padia në Michigan nuk arriti kurrë në gjyq dhe u hodh poshtë në fillim të procesit. Një gjykatë e ndërmjetme e apelit la në fuqi vendimin për hedhjen e çështjes për arsye procedurale.

Gjykatësi i Gjykatës së Kërkesave të Miçiganit, i cili mori për herë të parë çështjen, tha se ligji i shtetit nuk u jep zyrtarëve zgjedhorë asnjë liri veprimi për të kontrolluar përshtatshmërinë e kandidatëve primar presidencialë. Ai tha gjithashtu se rasti ngriti një çështje politike që nuk duhet të vendoset në gjykata.

Vendimi i tij u la në fuqi nga Gjykata e Apelit në Miçigan, e cila tha: “Për momentin, e vetmja ngjarje që do të ndodhë janë zgjedhjet paraprake presidenciale. Por, siç shpjegohet, nëse Trump skualifikohet nuk ka rëndësi për vendosjen e tij në atë fletëvotim të veçantë”. Urdhri nga Gjykata e Lartë e Miçiganit ishte i panënshkruar dhe gjykata nuk publikoi një numër votash.

Ndryshe nga Kolorado, gjykatat e Miçiganit e refuzuan çështjen tërësisht për arsye procedurale. Ata kurrë nuk arritën pyetjen nëse 6 janari ishte një kryengritje dhe nëse Trump u përfshi në të. Një nga gjyqtarët e Miçiganit të mërkurën shkroi pse Michigan është i ndryshëm nga Kolorado.

Sfiduesit anti-Trump “nuk kanë identifikuar asnjë dispozitë analoge në Ligjin Zgjedhor të Miçiganit që kërkon që dikush që kërkon zyrën e Presidentit të Shteteve të Bashkuara të dëshmojë kualifikimin e tyre ligjor për të mbajtur postin”, shkroi gjyqtarja Elizabeth Welch, duke krahasuar ligjin e Miçiganit me atë të Kolorados.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu