Groenlada po shkrin! Për tre ditë u krijuan 18 miliardë ton ujë

Uji në brigjet e Groenlandës duket i paqtë, por pellgjet e grumbulluara në ajsbergët e rajonit janë një shenjë se një transformim është duke u zhvilluar më lart në shtresën e akullit.

Disa ditë moti jashtëzakonisht të ngrohtë në zonë kanë shkaktuar shkrirjen e shpejtë, që është bërë e dukshme nga lumenjtë e ujit të shkrirë që vërshojnë në oqean. Temperaturat kanë qenë rreth 10 gradë më të ngrohta se normalja për këtë periudhë të vitit, thanë shkencëtarët për CNN.

Sasia e akullit që u shkri në Groenlandë vetëm midis 15 dhe 17 korrikut, 6 miliardë ton ujë në ditë, do të mjaftonte për të mbushur 7.2 milionë pishina me përmasa olimpike, sipas të dhënave nga Qendra Kombëtare e të Dhënave të Dëborës dhe Akullit të SHBA-së.

Shkrirja javën e kaluar nuk është normale, duke parë mesataret klimatike 30 deri në 40 vjet, tha Ted Scambos, një shkencëtar i lartë kërkimor në Qendrën Kombëtare të të Dhënave të Borës dhe Akullit në Universitetin e Kolorados.

Çdo verë, shkencëtarët shqetësohen se do të shohin një përsëritje të shkrirjes rekord që ndodhi në vitin 2019 , kur 532 miliardë tonë akull u shkrinë në det. Një pranverë e nxehtë e papritur dhe një valë e nxehtë e korrikut atë vit shkaktuan shkrirjen e pothuajse të gjithë sipërfaqes së akullit. Si rezultat , niveli global i detit u rrit përgjithmonë me 1.5 milimetra.

Groenlanda mban mjaftueshëm akull, që nëse shkrihet i gjithë mund të ngrejë nivelin e detit me 7.5 metra në mbarë botën.


PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu